Austria risca sa fie inclusa pe lista neagra a tarilor care nu coopereaza in materie de fiscalitate daca nu accepta schimbul automat de informatii, a avertizat joi ministrul francez al Bugetului, Bernard Cazeneuve, citat de AFP.

Intrebat la radio France Info despre intarirea luptei impotriva evaziunii fiscale, Cazeneuve a afirmat: "Nu este normal ca tari precum Austria, spre exemplu, nu comunica informatiile de care dispun in ceea ce priveste cetatenii ai Uniunii Europene care au conturi la ei".

"Daca aceste tari nu coopereaza, daca nu au o conventie de schimb de informatii care sa permita totala transparenta in cadrul UE, aceste tari risca sa figureze pe lista statelor si teritoriilor necooperante", a avertizat ministrul francez.

Austria este ultima tara din UE care refuza sa relaxeze secretul bancar, dupa concesiile facute miercuri de Luxemburg in ceea ce priveste schimbul automat de informatii.

"Trebuie sa adoptam dispozitii extrem de puternice in cadrul UE", a adaugat Cazeneuve.

Aceasta lista neagra exista din 2010 si continea initial "State si teritorii necooperate" care nu semnasera conventii fiscale cu Parisul. Ultima sa actualizare din 4 aprilie 2012 contine doar opt teritorii (Botswana, Montserrat, Brunei, Nauru, Guatemala, Niue, insulele Marshall si Filipine).

La nivel european, Franta, Germania, Spania si Italia au cerut Bruxellesului o noua legislatie care sa permita obtinerea de informatii despre toate conturile bancare, plasamente si venituri in strainatate ale tuturor contribuabililor americani.