Dupa primele doua luni din an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 327 milioane euro, comparativ cu un deficit de 657 milioane euro in aceeasi perioada din anul 2012, se arata intr-un comunicat remis luni de Banca Centrala. Excedentul balantei serviciilor (152 milioane euro), majorarea excedentului transferurilor curente cu 187 milioane euro si reducerea deficitului comercial (465 milioane euro) sunt principalele cauze ale acestei evolutii.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 163 milioane euro (fata de 192 milioane euro in perioada ianuarie - februarie 2012), din care creditele intragrup au insumat 94 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata 69 milioane euro.

  •  Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 80754 milioane euro la 28 februarie 2013 (80,5 la suta din total datorie externa), in crestere cu 2,6 la suta fata de 31 decembrie 2012.
  • Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 28 februarie 2013 nivelul de 19623 milioane euro (19,5 la suta din total datorie externa), in scadere cu 3,1 la suta fata de 31 decembrie 2012.
  • Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 34,5 la suta pe 2 luni 2013, comparativ cu 33,5 la suta in anul 2012.
  • Gradul de acoperire a fost 8,4 luni de importuri de bunuri si servicii la 28 februarie 2013, comparativ cu 7,1 luni de importuri la 31 decembrie 2012.

Balanta de plati prezinta intr-o forma scurta tranzactiile economice duse la capat intre rezidentii unei tari si cei din restul lumii in timpul unui an. Toate tranzactiile economice determina doua pozitii in balanta, una in coloana veniturilor si una in cea a platilor, una pentru valoarea marfurilor, serviciilor si titlurilor de credit care s-au dat, alta pentru contrapartida in bani, in credite sau in bunuri sau servicii. De aceea suma celor doua coloane ale balantei este intotdeauna aceeasi, soldul Balantei de Plati este intotdeauna nul, balanta este intotdeauna in echilibru. Cand se vorbeste de deficit si excedent in Balanta de Plati se face referire numai la unele din conturile sale sau la sub-balante.

Contul curent se divide in patru balante de baza: bunuri, servicii, venituri si transferuri. Importurile din Balanta de Plati trebuie sa apara cu valoare FOB in loc de CIF, dupa cum le elaboreaza autoritatile vamale. Balanta serviciilor include urmatoarele concepte: turism si calatorii, transporturi, comunicatii, constructii, asigurari, servicii financiare, informatice, culturale si recreative inchiriate companiilor, persoanelor, guvernului si veniturilor proprietatii imateriale.

In contul de venituri, intrarile sunt veniturile percepute de proprietarii factorilor (munca sau capital) angajati in exterior, in timp ce platile sunt veniturile trimise proprietarilor straini de factori de productie (munca sau capital) angajati in tara noastra. Veniturile din munca sunt remuneratiile lucratorilor frontalieri, sezonieri sau temporari. Este o rubrica in care informatia ce se obtine nu va fi niciodata foarte precisa, si pentru ca multe venituri mici nu se declara, o parte din totalul veniturilor se va cheltui in tara de origine.