In Romania, pretul cafelei verzi a crescut cu aproape 30% in perioada ianuarie 2012 - ianuarie 2013, in conditiile in care pe piata internationala acesta a scazut cu 34%. Astfel, daca anul trecut un kg de cafea verde se putea cumpara pe piata interna cu aproximativ 35 lei, anul acesta pretul ajunge la 45 lei. Pretul cafelei este oricum ridicat in Romania - in 2012 aceasta se tranzactiona cu 5,5 dolari pe kg pe piata internationala comparativ cu aproximativ 10 dolari pe piata interna, se arata intr-o analiza a X-Trade Brokers Romania.

Si preturile la cafeaua arabica deja prajita (sortimentul cel mai des intalnit si consumat in tara noastra) sunt ridicate - daca facem o medie a preturilor celor mai cumparate marci din Romania, vom ajunge la o valoare de 50 de lei pe kg. Chiar daca luam in considerare faptul ca in pretul cafelei pe piata romaneasca sunt incluse acciza (1 leu/kg) si pretul de achizitie de aproximativ 10 lei (cafea verde, prin intermediul pietei bursiere), tot rezulta o valoare adaugata a comerciantului de 39 lei (in care sunt incluse costurile de transport, de preparare, de depozitare, etc.). Totusi, pretul pentru cafeaua arabica prajita este in scadere fata de anult trecut, cand un kg costa in Romania, in medie, 60 lei.

Pretul mai ridicat al cafelei pe piata interna este si rezultatul accizarii. Astfel, desi Romania se afla printre tarile mari consumatoare de cafea, aflandu-se in top 50 in clasamentul mondial, este una dintre putinele tari ale Uniunii Europe care accizeaza cafeaua (alaturi de Letonia si Germania). Discutii cu privire la eliminarea acesteia au existat inca din 2010, insa nu au fost luate masuri in acest sens. Astfel, accizele pentru cafea au ramas la aceeasi valoare cu cele din 2011 si ianuarie 2012, respectiv 153 de euro/tona pentru cafeaua verde, 225 de euro/tona pentru cafeaua prajita si 900 de euro/tona pentru cafeaua solubila. Aprecierea monedei europene isi aduce, astfel, propria contributie la pretul final al cafelei ce ajunge in cestile romanilor.

In ceea ce priveste evolutia pretului la cafea pe pietele internationale, aceasta este surprinzatoare avand in vedere faptul ca la inceputul acestui an stirile legate de o ciuperca aparuta pe plantatiile de cafea din America Centrala erau insotite si de estimarea unei scaderi de aproape 12% a recoltei urmatoare. La doar trei luni de la aparitia acestui pericol, datele se prezinta, insa, total schimbate. In ultimul raport al Organizatiei Internationale a Cafelei (ICO) noile estimari pentru recolta perioadei 2012/2013 sunt de 144,6 milioane de saci, cu 6,4% mai mult fata de recolta anului 2011/2012, ca urmare a faptului ca dauna provocata de ciuperca a fost compensata de o crestere in productiile altor tari precum Brazilia, Indonezia si Etiopia.

Prin urmare, din luna mai 2011 (cand cafeaua a atins maximul de 6,6 dolari/kg) pana in prezent, pretul a scazut cu 55%, ajungand la 2,97 dolari/kg.

Evolutia pentru anul acesta este greu de prevazut, in special in ceea ce priveste preturile pe piata interna, deoarece, in general, scaderea preturilor pe fondul cresterii recoltei nu se reflecta liniar in preturile distribuitorilor. Astfel, preturile ridicate din anul 2011 au atras atentia agricultorilor, care au plantat cafea in cantitati mai mari, ceea ce a determinat scaderea preturilor pentru noua recolta. Aceasta scadere nu si-a mentinut, insa, ritmul in cazul companiilor care au ca domeniu de activitate prelucrarea, distribuirea si vanzarea cafelei.

Estimarile ICO arata faptul ca volumul total al cererii se afla sub volumul total al ofertei, ceea ce ar putea duce la continuarea trendului descendent al pretului. Acesta ar putea intalni suport temporar in zona 1,3 dolari pe livra (1kg = 2,2 livre), insa daca acest dezechilibru intre cerere si oferta se mentine este posibil ca pana la sfarsitul anului cafeaua sa fie tranzactionata cu 1,2 dolari/livra.

Totusi, indiferent de fluctuatiile pretului, romanii vor continua sa consume cafea in cantitati ridicate, intrucat ramane unul dintre "viciile" ieftine avand in vedere cresterile semnificative de accize la tigari si alcool.