Landul german Renania-Palatinat a anuntat marti ca a cumparat un CD cu date privind conturi bancare secrete care ar putea permite incasarea a jumatate de miliard de euro, transmite Reuters.

Deocamdata nu este clar cine a furnizat datele bancare insa nu este primul caz in care surse neindentificate au vandut CD-uri cu prezumtivi evazionisti unor landuri germane, printre care si statului regional Rhenania de Nord-Westphalia.

Informatiile "sunt autentice si de o calitate excelenta", a declarat ministrul de Finante statal Carsten Kuehl, adaugand ca exista 40.000 de seturi de date pe care statul sau le-a cumparat cu suma de 4 milioane de euro.

"Ne asteptam ca informatiile sa aduca Germaniei veniturile fiscale de aproximativ 500 de milioane de euro", a declarat Kuehl, adaugand ca oficialii guvernamentali au luat legatura cu anchetatorii.

Der Spiegel a relatat ca informatiile vizeaza cetateni germani cu conturi in Elvetia si afecteaza peste 10.000 de clienti.

Stirea achizitiei CD-ul vine pe fondul unei dezbateri aprinse, pe scena europeana, pe tema evaziunii fiscale, dupa ce o scurgere de informatii din industria britanica offshore a expus, pentru prima oara, identitatile a 1.000 de persoane care detin conturi si averi in paradisuri financiare, de la presedinti la plutocrati, fiica unui dictator notoriu si un milionar britanic acuzat ca isi ascunde bunuri de fosta sa sotie. Printre politicienii implicati se numara ministrul Bugetului din Franta, Jerome Cahuzac, precum si un apropiat al lui Francois Hollande, trezorier al campaniei pentru prezidentiale.

Drept raspuns, presedintele Francois Hollande a anuntat ca vrea sa "eradicheze" paradisurile fiscale "din Europa si intreaga lume", iar cinci dintre cele mai importante economii europene au convenit sa intensifice cooperarea in domeniu iar Luxembourgul a fost de acord sa accepte schimbul de date bancare cu partenerii sai.

Citeste si: