Un raport clasificat "strict confidential" obtinut de HotNews.ro cuprinzand o investigatie comandata de Banca Nationala a Ciprului referitoare la relatiile dintre Bank of Cyprus si Banca Transilvania a ajuns in urma cu cateva zile pe mesele de lucru ale oficialilor BNR. Investigatia, facuta de Alvarez&Marsal (A&M), clasifica drept "ingrijoratoare" anumite intelegeri intre Bank of Cyprus (BoC) si unii fondatori ai Bancii Transilvania (BT). Raportul, citeaza si ingrijorarile bancherilor de la JP Morgan cu privire la modul in care BoC a cumparat actiuni la BT. Vezi in atasament Raportul integral

Reamintim ca Justitia din Romania i-a achitat pe presedintele CA al Bancii Transilvania si ceilalti invinuiti in dosarul privind manipularea pietei de capital, in cazul modului de tranzactionare a actiunilor Bancii Transilvania, prin care s-a creat un prejudiciu in valoare de 13,5 milioane de euro.Recursul procurorilor se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Avem ingrijorari privind modul in care BoC a obtinut 9,7% din actiuni (n.r. ale BT), iar aceste preocupari ar putea necesita investigatii suplimentare si/sau analiza autoritatilor competente".

Raportul mai mentioneaza facilitarea pentru unul dintre fondatorii bancii, Claudiu Silaghi, sa cumpere pana la 3% din BT, cu scopul vanzarii ulterioare catre BoC la o prima prestabilita fata de pretul pietei, permitandu-i acestuia sa profite de pe urma unei informatii care nu era publica la momentul respectiv.

Potrivit investigatorilor, ar fi existat un angajament cu Horia Ciorcila pentru restructurarea, in conditii favorabile, a creditelor neperformante ale companiilor sale, in schimbul acestei restructurari Ciorcila urmand sa vanda aproximativ 5% din actiunile BT, aflate in posesia sa, catre BoC la o prima prestabilita fata de pretul pietei, sa asigure ca BT va lansa o oferta de drepturi in 2010 si ca bancii cipriote ii va fi garantat un anume procent de actiuni nesubscrise pentru a facilita cresterea participatiei BoC la 20%. De asemenea urma sa fie semnat un angajament exclusiv prin care nici Ciorcila, nici Silaghi sa nu-si vanda actiunile detinute la BT, altcuiva decat BoC, pana pe 30 iunie 2010.

In 7 decembrie 2009, prin diverse mecanisme de achizitionare de actiuni, BoC beneficia de 9,1% din BT; cu toate acestea, abia pe 8 decembrie institutia cipriota a notificat BNR de intentia de a achizitiona mai mult de 5% din BT, si abia pe 16 decembrie a facut public anuntul cu privire la investitie, cand o asemenea dezvaluire trebuia facuta in termen de trei zile de la achizitie, conform regulamentului 1/2006 al CNVM.

Potrivit Raportului citat, Georgios Christoforou (General Manager la Bank of Cyprus Romania) a declarat ca relatia BoC cu Banca Transilvania a inceput in 2006, cand banca cipriota si-a deschis sucursala din Romania. In octombrie 2007, BT deschide la randul ei o sucursala in Cipru.

"Banca a avut de asemenea relatii comerciale cu unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, din ianuarie 2007, prin prisma creditelor acordate companiilor cipriote detinute de Ciorcila", se mai arata in Raport. "In a doua jumatate a anului 2008, Banca Transilvania avea nevoie de fonduri suplimentare si a cautat o posibila injectie de capital din partea unui investitor strategic, arata A&M, care adauga ca BT a angajat Merrill Lynch sa gaseasca potentiali investitori. Au fost identificati sase, printre care si Bank of Cyprus, iar procesul de due-dilligence a avut loc in aprilie 2009", noteaza autorii investigatiei.

Pe 16 decembrie 2009, BoC a anuntat ca a cumparat 9,7% din BT, pentru 58 milioane euro. "Investitia cipriota a fost facuta printr-o serie de structuri care au mascat adevaratul actionariat, o posibila consecinta pentru aceasta fiind limitarea impactului asupra pretului actiunilor, intrucat piata nu era informata cu privire la interesul BoC de achizitionare a unui procent semnificativ din Banca Transilvania", se mai spune in Raport.

  • Raportul mai precizeaza si acordarea unui imprumut catre un angajat BoC ca intermediar folosit in achizitionarea de actiuni de pe piata in numele bancii.

Intentia initiala a BoC era sa cumpere 10% din BT, procent care ar fi trebuit sa creasca pana la 20% in cursul anului 2010. Cu toate acestea, in urma achizitiei initiale de 9,7%, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a demarat o investigatie cu privire la manipularea pietei, in vizorul procurorilor aflandu-se Horia Ciorcila (CEO si actionar fondator al BT), Claudiu Silaghi (actionar fondator al BT, decedat), Georgios Christoforou (General Manager la Bank of Cyprus Romania) si Anastasios Isaakidis (Credit Risc Manager la Bank of Cyprus Romania).

  •  J.P. Morgan a atras atentia, printr-un mail datand din iunie 2009, ca propunerea de cumparare a actiunilor BT nu era in conformitate cu legislatia autohtona. In ciuda sfatului J.P. Morgan, Bank of Cyprus a mers mai departe cu planul de achizitionare a actiunilor, prin varii structuri care, conform Raportului A&M, erau menite sa ascunda faptul ca banca cipriota urma sa fie beneficiarul final, se mai arata in Raport.

Banca Transilvania si Raiffeisen sunt singurele banci care au depus oferte ferme pentru preluarea portofoliului de active si pasive al sucursalei Bank of Cyprus din Romania pana luni seara cand a expirat termenul stabilit de ciprioti, afirma surse de pe piata, citate de ZF.. Pana vineri ar urma ca cipriotii sa decida daca accepta vreuna dintre oferte, Bank of Cyprus fiind in a treia saptamana de cand si-a suspendat operatiunile.