Bancilor europene le este frica sa imprumute bani deoarece se indoiesc de capacitatea clientilor de a rambursa creditele, a afirmat vineri, la Washington, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de AFP.

"Bancile au temeri legate de solvabilitatea clientilor lor, le este teama ca acestia nu le mai ramburseaza", a declarat Draghi, intr-o conferinta de presa in marja reuniunii ministrilor de Finante din G20. "Continuam sa lucram" pentru a remedia aceasta problema, adaugat acesta.

Dar motivul principal pentru penuria de credite acordate de bancile din zona euro, in special in cele mai fragile economii, este "lipsa de cerere", provocata de marasmul economic, a adaugat acesta.

Este "o problema foarte serioasa", a recunoscut la randul sau comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn.

Intrebat despre posibilitatea ca BCE sa-si reduca dobanda de politica monetara la urmatoarea reuniune, Mario Draghi a refuzat sa ofere vreun indiciu, subliniind doar ca nu a vazut "nicio imbunatatire a situatiei" de la ultima reuniune a bancii, la inceputul lunii.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile ministrului german de Finante, Wolfgang Schäuble, care a sugerat BCE sa reduca lichiditatile din zona euro, Draghi a reamintit ca institutia pe care o conduce este "absolut independenta".

Cei doi oficiali au revenit apoi asupra atmosferei economice negative care predomina in Europa si la presiunile care se fac asupra Batranului Continent pentru renuntarea la politicile de austeritate.

"Am primit multe sfaturi in ultimele zile asupra ritmului de ajustare bugetara in Europa. Ei bine, o sa va spun un secret: ritmul ajustarii in Europa a incetinit deja de un an", a sustinut comisarul european.

Eforturile de reducere a deficitelor si a gradului de indatorare reprezinta circa 0,75% din produsul intern brut al zonei euro, a explicat el, respectiv jumatate din cifra anului trecut. Ajustarea bugetara in Statele Unite este mult mai importanta si reprezinta circa 1,75% din PIB-ul tarii in acest an, a explicat Rehn.