FMI ar trebui sa "monitorizeze" efectele adverse ale planurilor anti-criza puse in practica de bancile centrale si sa se asigure ca aceste dispozitive nu provoaca, ca efect secundar, un "soc" in tarile emergente, a declarat sambata director general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

"Exista ingrijorari din ce in ce mai acute cu privire la impactul politicilor monetare neconventionale" care combina achizitii de active si rate ale dobanzilor apropiate de zero, a explicat Lagarde intr-un text ce stabileste ordinea de zi a institutiei.

Seful FMI, care marti i-a felicitat pe bancherii unitatilor centrale descriindu-i drept "eroi" ai crizei, considera ca aceste politici ar putea avea "efecte adverse", alimentand fluxurile de capital spre pietele emergente cu riscul de a perturba piata valutara si de a umfla pretul anumitor active.

Aceste efecte "ar trebui sa fie monitorizate", a precizat seful Fondului Monetar International care organizeaza saptamana acesta, la Washington, o reuniune generala.

Lagarde si-a exprimat totodata "preocuparea tot mai mare" privind terminarea actiunii acestor dispozitive, care se traduc prin injectarea a mii de miliarde de dolari in circuitul financiar.

"Multe tari in curs de dezvoltare sunt ingrijorate de posibilul soc pe care l-ar putea suferi sistemul lor financiar daca intrarile mari de capital s-ar diminua rapid", a adaugat ea.