Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, considera ca blocul comunitar ar trebui sa puna mai mult accent pe politicile de stimulare a cresterii economice pe termen scurt si mai putin pe diminuarea cheltuielilor bugetare, scrie Wall Street Journal. Intr-un discurs sustinut luni, Barroso a declarat ca politica de austeritate urmata de Uniunea Europeana in ultimii ani nu mai are sustinerea politica si sociala necesara pentru a functiona.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Comentariile facute luni de presedintele CE sunt ultimele dintr-o serie de declaratii publice care sugereaza o schimbare la nivelul politicii economice europene.

Fondul Monetar International a declarat, saptamana trecuta, ca blocul comunitar ar trebui sa relaxeze masurile de austeritate, aceeasi solicitare fiind facuta de mai multe state din afara UE pe baza ca reducerea cheltuielilor in Europa trage in jos economia mondiala, consecinte care se rasfrang si asupra uniunii.

"Desi cred ca aceasta politica este fundamental corecta, cred, de asemenea, ca si-a atins limitele", a declarat Barroso in cadrul conferintei de presa.

"Pentru ca o politica sa se bucure de succes, trebuie sa fie nu doar bine conceputa ci sa aiba si o minima sustinere politica si sociala", a adaugat Barroso, citat de Wall Street Journal.

Sustinerea politica pentru austeritate la nivelul UE este din ce in ce mai redusa la nivelul Uniunii Europene. Ministrul de Finante spaniol Luis de Guindo a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca noul plan bugetar, care urmeaza sa fie prezentat spre sfarsitul saptamanii, va pune accent pe crestere economica si va reduce importanta acordata diminuarii cheltuielilor.

"Avem de gand sa gasim un echilibru mai bun intre reducerea deficitului si masurile de crestere economica", a declarat Luis de Guindo.

Economia zonei euro s-a contractat pentru cinci trimestre consecutive pana la finalul lui 2012. Masurile de austeritate au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populatiei si companiilor si a provocat o crestere a somajului in zona europana la nivelul record de 12%, scrie WSJ.