Grupul bancar grec Eurobank, care in Romania controleaza Bancpost, a anuntat luni ca renunta la planul de majorare a capitalului din surse private, optand in schimb sa se recapitalizeze cu sprijinul Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), ceea ce echivaleaza cu nationalizarea sa, transmite Reuters. In urma acestei decizii, Eurobank va deveni cea mai mare banca greceasca care va trece sub controlul statului.

"Consiliul de administratie a decis sa recomande actionarilor ca la urmatoarea adunare generala din 30 aprilie majorarea de capital, in valoare de 5,8 miliarde de euro, sa fie subscrisa in intregime de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei, ceea ce va conduce la recapitalizarea imediata si completa a bancii", a informat Eurobank intr-un comunicat remis bursei de la Atena. Banca elena Eurobank Ergasias intentioneaza sa ceara recapitalizarea de catre Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, trecand astfel in proprietate publica, dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori privati, astfel ca filiala din Romania, Bancpost, va intra sub controlul statul elen.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara va acoperi suma de 5,8 miliarde de euro de care Eurobank are nevoie pentru a intruni criteriile de sustenabilitate, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Fondul ar putea derula procesul de recapitalizare incepand chiar de saptamana urmatoare, dupa o adunare generala a actionarilor bancii.

Decizia recapitalizarii imediate este cea mai buna varianta, intrucat a fost tehnic imposibil bancii sa gaseasca investitori privati care sa participe la majorarea de capital intr-un interval scurt de timp, dupa suspendarea fuziunii cu National Bank of Greece.

Statul elen discuta cu Troica creditorilor internationali ai Greciei, UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE), privind eventuala vanzare a bancilor care vor fi nationalizate in procesul de recapitalizare. Troica vrea trecerea bancilor cat mai repede sub control privat, in timp ce statul elen vrea sa evite impunerea unui termen limita pana la care sa gaseasca cumparatori.

Necesarul de capital al bancilor grecesti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank si 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank, noteaza si Zf.ro.. Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, vor fi recapitalizate, integral sau partial, de Fondul pentru Stabilitate Financiara al Greciei in aceasta luna. Recapitalizarea, cu bani de la fondul de urgenta al zonei euro, este necesara dupa ce bancile au inregistrat pierderi foarte mari in urma participarii anul trecut la un program de stergere a unor datorii de peste 100 de miliarde de euro ale statului elen.

National Bank of Greece este prezenta in Romania prin Banca Romaneasca, iar Alpha Bank si Piraeus Bank opereaza sub nume propriu. EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 35,2 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 25,1 milioane de euro in 2011. Activele EFG Eurobank totalizau la sfarsitul anului trecut 4,09 miliarde de euro, sub nivelul de 4,15 miliarde euro la sfarsitul primelor noua luni si 4,54 miliarde de euro in decembrie 2011.

Soldul de credite al EFG in Romania era la 31 decembrie 2012 de 2,95 miliarde de euro, sub cel de 3,1 miliarde de euro la sfarsitul primelor noua luni. In decembrie 2011, soldul creditelor EFG a fost de 3,22 miliarde de euro.

EFG avea la 31 decembrie un portofoliu de depozite in valoare de 1,74 miliarde de euro, in crestere de la 1,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie. La finele lui 2011, portofoliul depozitelor era de 1,8 miliarde de euro.