Elvetia este pregatita sa discute despre schimbul automat de informatii in materie bancara daca aceasta norma "devine un standard international", a declarat marti, pentru AFP, un purtator de cuvant al ministerului Finantelor din Berna.

Potrivit Elvetiei, un astfel de standard trebuie sa aiba in vedere "toate marile piete financiare americane, europene si asiatice".

Intr-un interviu acordat pentru TV5 Monde, ministrul elvetian de Interne, Alain Berset, a declarat ca Elvetia "a fost intotdeauna gata sa poarte discutii cu toti actorii si prietenii din jurul nostru".

Ministrul a precizat insa ca "nu trebuie sa fim naivi". "Daca vom cauta o solutie globala, exista inca multe alte tari care trebuie sa faca pasi, pasi importanti", a apreciat acesta.

Presedintele puternicei Asociatii elvetiene a bancilor, Patrick Odier, a afirmat si el, duminica, intr-un interviu, ca bancile elvetiene ar putea sa se adapteze la o relaxare semnificativa a sacrosanctului secret bancar, dar doar daca sunt impuse norme globale pentru schimbul de informatii.

In Elvetia, secretul bancar este considerat de decenii drept o practica imuabila care vizeaza protectia vietii private, la fel ca si secretul medical.