In luna februarie, ramuri importante din economie s-au confruntat cu restrangeri de activitate: industria alimentara, pe fondul cererii interne deficitare si industria metalurgica, ca efect al continuarii functionarii la capacitate scazuta a combinatelor de profil. Perspectivele pentru perioada urmatoare sunt pesimiste, indicatorul de incredere calculat de DG ECFIN pentru perioada martie - mai coborand la -3,4 puncte ( cu 1,7 puncte sub valoarea din luna anterioara), influente adverse fiind exercitate de reviziile programate la companii importante din industria de prelucrare a titeiului si din cea chimica, se arata intr-un raport al Bancii Nationale.

Citeste in atasament Buletinul lunar al BNR

Ce mai scrie documentul:

  • Rata somajului inregistrat a stagnat in luna februarie in jurul nivelului de 5,8 la suta, pe fondul unor evolutii neuniforme la nivelul grupelor de varsta. Astfel, singura categorie unde s-au raportat scaderi ale numarului de someri a fost cea corespunzatoare tinerilor cu varsta sub 25 de ani - posibil sub influenta iesirii din evidente, dupa expirarea perioadei de indemnizare, a unor absolventi de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat din anul 2012.
  • Din perspectiva veniturilor, ritmul anual de crestere a castigului salarial nominal net pe economie s-a mentinut la 5,5 la suta, scaderile de dinamica inregistrate in agricultura si servicii fiind contrabalansate de cresterea usoara consemnata la nivelul sectorului industrial.
  • De mentionat faptul ca efectul majorarii salariului minim pe economie cu 7,1 la suta a fost marginal, data fiind ponderea redusa a acestei categorii de salariati.
  • In luna februarie 2013, dinamica anuala a activitatii de comert si servicii a stagnat in jurul nivelului de 2 la suta, in contextul mentinerii unui trend pozitiv in comert. Evolutiile in cadrul acestui sector au fost insa mixte, respectiv: (i) accelerare consistenta a dinamicii vanzarilor de bunuri de folosinta indelungata, imprimata de segmentul auto- contributia principala revenind in continuare comertului cu autovehicule rulate (conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile) - si de vanzarile de mobila si produse electrocasnice; (ii) moderare a dinamicii anuale a vanzarilor de bunuri de uz curent, survenita ca urmare a scaderii semnificative a ritmului anual de crestere a comertului cu bunuri alimentare (-4,9 puncte procentuale pana la +0,2 la suta), posibil sub influenta incertitudinilor legate de securitatea alimentara. Activitatea de prestari servicii destinate populatiei a marcat o usoara atenuare a declinului fata de luna anterioara (pana la -5,1 la suta), pe seama revenirii in teritoriupozitiv a variatiei anuale aferente incasarilor pe segmentul "hoteluri si restaurante".
  • Ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen si la creditele noi practicate de institutiile de credit in raport cu clientii nebancari au avut o evolutie predominant descendenta, exceptie facand rata dobanzii la creditele noi acordate populatiei. Astfel, in timp ce aceasta din urma s-a majorat cu 0,39 puncte procentuale (pana la 12,64 la suta), rata medie a dobanzii la creditele noi acordate societatilor nefinanciare a coborat la 9,58 la suta (-0,41 puncte procentuale).
  • La randul lor, ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen s-au redus atat pe segmentul populatiei (-0,08 puncte procentuale, pana la 5,53 la suta), cat si pe cel al societatilor nefi nanciare (-0,21 puncte procentuale, pana la 5,04 la suta).