Leul a fost cotat in prima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana la 4,32/EUR, dupa ce vineri a inchis vineri la nivelul 4,3430/EUR. "A inceput aceasta saptamana intr-o nota pozitiva, fiind tranzactionat in prezent la 4,3350/EUR, si se apropia de pragul de 4,32/EUR ce reprezinta cel mai apreciat nivel al acestui an. Semnele unor interventii evidente lipsesc si de asemenea climatul extern nu pare ingrijorator asa ca ne asteptam ca tendinta de apreciere sa continue si in sedinta de astazi. Presedintele Basescu a mentionat vineri ca "Romania are toate conditiile sa aiba o crestere economica de peste 2 procente anul acesta". Aceasta perspectiva este mai optimista decat media prognozelor analistilor de 1,5% si decat proiectia noastra de 1,6%, se arata in raportul trimis de departamentu de cercetare al unei banci comerciale clientilor sai.

UPDATE Moneda nationala a continuat sa se aprecieze, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni un curs de 4,3224 lei/euro, reprezentand cea mai buna cotatie de un an si patru luni, potrivit agentiei Mediafax.

O rata de schimb inferioara, de 4,3219 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 4 ianuarie 2012.

Ratele de dobanda pe termen scurt continua sa fie tranzactionate in apropiere de 4% insa presiunea descendenta ar putea fi sustinuta de operatiunea de piata monetara de astazi in cazul in care aceasta va avea niste rezultate similare cu cea de saptamana trecuta. Rezultatele operatiunii trecute au indicat ca numai trei banci au nevoie de lichiditatea de la banca centrala iar aceasta sume a fost relativ modesta, 0,4 miliarde lei.

Calendarul emisiunilor de stat pentru luna mai este usor mai incarcat ¬ Trezoreria intentioneaza sa emita 3,8 miliarde de lei fata de 2,5 miliarde in aprilie si o medie de 3 miliarde in ultimele trei luni ¬ aceasta inseamna ca suma emisiunilor ar depasi valoarea titlurilor ce ajung la scadenta cu 0,4 miliarde lei, o schimbare fata de situatia din luna (sau ultimele trei luni) cand titlurile ajunse la

scadenta le depaseau pe cele emise cu 1,2 miliarde de lei. Aceasta ar putea sa tempereze avansul titlurilor de stat insa nu ar trebui sa fie prea complicat pentru piata sa absoarba aceasta oferta deoarece piata pare sa inregistreze un exces de lichiditate si accelerarea usoara a emisiunilor a fost sugerata in trecut de oficialii MF. Impactul advers pe care l-ar avea aceasta tinta de emisiuni asupra conditiilor de lichiditate ar putea fi compensat prin interventii valutare cat timp leul se situeaza in apropierea nivelului record de anul acesta.