In luna martie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 6,7%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in scadere cu 0,6 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna martie 2012, a transmis marti Institutul National de Statistica. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna martie din anul curent este de 666.000 persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (674.000) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (724.000), se mai arata in document.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,4% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,2% pentru luna martie 2013 (5,5% in cazul barbatilor si 4,9% in cel al femeilor).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 72,2% din numarul total al somerilor estimat pentru luna martie 2013.

Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.

Populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.

Somerii inregistrati sunt persoanele aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care beneficiaza de prevederile legislatiei privind protectia sociala a somerilor.

Cele doua seturi de indicatori statistici (somajul lunar conform definitiei internationale si somajul inregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de masurare, conceptele, definitiile si sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, insa, ofera o imagine completa si reala asupra pietei romanesti a fortei de munca