Comisia Europeana a modificat prognoza privind cresterea economica a Romaniei pentru 2014 de la 2,5%, la 2,2%, anticipand ca factori pozitivi efectul reformelor structurale si cererea interna, in timp ce evolutia exporturilor va fi afectata de situatia externa si de conditiile dificile de creditare, informeaza Mediafax.

Astfel, CE anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va creste anul viitor cu 2,2%, confirmand totodata prognoza de plus 1,6% pentru 2013, in linie cu asteptarile FMI si ale Guvernului, potrivit prognozei economice de primavara, prezentata vineri de Executivul de la Bruxelles.

Pentru anul viitor, FMI anticipeaza o crestere de 2% a PIB-ului Romaniei, potrivit prognozei economice mondiale publicata in aprilie.

In prognoza economica de iarna, publicata in februarie, CE anticipa pentru Romania o crestere economica de 1,6% in acest an si 2,5% in 2014.

Economia Romaniei va fi sustinuta anul viitor de efectul reformelor structurale adoptate in zona de productie si pe piata fortei de munca, anticipeaza Comisia.

Principalul motor al economiei va fi cererea interna, atat investitiile, cat si consumul privat, in timp ce exporturile vor aduce o contributie negativa la cresterea economica, se arata in raportul publicat vineri.

Conditiile dificile de finantare si procesul de dezintermediere prin care trec bancile vor afecta creditul catre economie si vor limita cresterea exporturilor, anticipeaza CE.

Cererea externa va inregistra de asemenea o evolutie negativa, din cauza situatiei economice dificile a principalilor parteneri comerciali (din Europa - n.r.).

CE a inrautatit prognoza de crestere economica pentru zona euro de la -0,3% la -0,4% in acest an, dupa o contractie de 0,6% in 2012. Daca cifrele se vor confirma, zona euro va inregistra pentru prima data doi ani consecutivi de declin al productiei economice.

Somajul din zona euro va ramane la cote ridicate si va atinge 12,2% in acest an, iar revenirea economica depinde aproape in exclusivitate de exporturi, pe fondul crizei datoriilor de stat si problemelor din sectorul bancar, se spune in raport.

Scaderea dobanzilor, generalizata la nivelul UE, nu se face inca simtita in eonomia reala, noteza CE.

Banca Centrala Europeana a redus joi rata dobanzii de politica monetara din zona euro cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim record, incercand astfel sa stimuleze creditarea catre economie.

Deficitul de cont curent al Romaniei se va mentine sub 4% din PIB in 2013 si 2014, la 3,9%, respectiv 3,8%, estimeaza CE.

Cresterea economiei romanesti ar putea depasi estimarile in cazul unui an agricol peste asteptari sau unei bune absorbtii a fondurilor UE.

Pe de alta parte, PIB-ul ar putea fi influentat negativ de o incetinire peste asteptari a creditului intern.

CE anticipeaza ca somajul din Romania se va mentine sub 7% in 2013 si 2014, in timp ce somajul in randul tinerilor va scadea usor, dar va ramane la cote ridicate.

In ceea ce priveste inflatia, Comisia estimeaza ca indicatorul va fi de 4,3% in acest an (in scadere fata de 4,6% cat fusese estimat anterior), pe fondul revenirii economice si liberalizarii preturilor in domeniul energiei. Pentru 2014, inflatia medie anuala ar urma sa coboare la 3,1% (fata de estimarea anterioara de 3,3%), anticipeaza CE.

Preturile la alimente isi vor incetini semnificativ cresterea in acest an, in special in semestrul al doilea, datorita efectului de baza, estimeaza executivul european.