"NU coborati dobanzile la depozite. Incepeti prin a le scadea la credite. Mesajul nostru este de maturizare, de atentie, este de fapt acesta: nu incepeti cu reduceri la dobanda de la depozite. Daca dansii se vor juca numai cu lucruri din astea: sa-i mai jupuim pe clienti cu un comision, sa mai reducem dobanzile la depozite, nu vor face nimic. Aveti nevoie de o activitate de creditare serioasa, cu viziune , pe termen lung", a spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-un mesaj extrem de direct destinat bancilor din Romania. Fratilor bancheri, daca nu mai vreti sa dati credite, lucrul acesta se va intoarce ca un bumerang impotriva voastra. Trebuie sa va intoarceti la activitatea de baza, care este creditarea", a mai spus Isarescu.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"In privinta cererii de consum avem semnale mixte, relativ contradictorii Datele privind comertul cu amanuntul si cele privind venitul disponibil nu arata rau. Nici foarte bine, dar nu rau. Unde avem date pesimiste este in zona creditului personal de consum. Evolutia este nefavorabila. Doi factori actioneaza in aceasta directie: o regandire la nivelul fiecarei familii a raportului economisire/imprumuturi. Populatia a devenit mult mai prudenta iar bugetele de familie au inceput sa fie construite mai solid. Lumea nu mai vrea sa ia noi imprumuturi ci dimpotriva, vrea sa scape de cele pe care le are. Toti par sa spuna: Am vazut cum e si nu e bine", a mai spus Guvernatorul BNR. Asta inseamna o revenire la normalitate, a mai adaugat Isarescu.

"Nu avem a ne teme ca in Romania vom asista la o crestere a consumului. Orice tipar de pana in 2009 nu se va mai aplica in curand. Va fi un consum bazat in mult mai mica masura pe credit. Am facut pre-anuntul cu apropierea ciclului de reducere a ratei de dobanda din mai multe motive: dam un semnal bancilor ca sa inceapa si ele ciclul reducerilor de dobanzi. Rata de dobanda la depozitele noastre poate fi asimilata cu o rata minima de dobanda la economisire. Nu e un sfat dat bancilor ci un semnal clar: solicitam bancile sa nu coboare dobanzile la depozite, chiar daca e decizia lor. Dansii vor pregati in baza anuntului nostru in care isi vor recladi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale si de situatia bilantiera interna a fiecareia sa aiba in cedere ceea ce am facut aici la BNR", a mai explicat Guvernatorul.

Noi le dam ani, le influentam costurile. Nu am luat o decizie care e trancaneala. Ele vor veni la noi si vor primi bani. Nu dam sfaturi, dam bani. O banca centrala nu lucreaza cu sfaturi ci cu bani, a mai spus IOsarescu, la intrebarea daca da sfaturi bancilor comerciale cum sa isi aseze dobanzile.

Declaratiile lui Isarescu vin in contextul in care reducerile ratelor de dobanda-cheie nu s-au transmis in piata cu eficienta pe care miza BNR. Bancile reactionau tarziu si imperfect la semnalele BNR, ceea ce punea in discutie chiar rolul ratei dobanzii de politica monetara. Altfel spus, cand BNR reducea dobanda cheie, bancile comerciale cresteau dobanzile la credite, anuland mecanismul de transmisie al politicii monetare.

Reamintim ca BNR intentioneaza sa demareze un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara, incepand chiar cu urmatoarea sedinta a CA, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca spera ca vestile din economie, inclusiv din agricultura, sa nu intrerupa acest proces.

" Va urma un ciclu de reducere. Noi nu obisnuim sa preanuntam ce vom face in urmatoarea sedinta, dar cand vorbim de redeucerea pe toate palierele a indicatorilor cu care masuram inflatia si de reducerea anticipatiilor inflationiste (...) Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un cilcu de reducere a ratelor de dobanda. Am inceput cu coridorul pentru ca rata de referinta isi diminueaza mult din semnificatie daca transmisia nu este eficienta", a spus Isarescu la conferinta de presa dupa sedinta Consiliului de Adminsitratie pe probleme de politica monetara.

Guvernatorul BNR a explicat ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.

"Vom incepe un ciclu pe care speram sa nu-l intrerupem, in functie de stirile din economie, care depind si de vreme (...) Un ciclu de cateva sesiuni de reducere in ceea ce priveste rate dobanzii de politica monetara. Nu vom ramane in niciun caz izolati de restul Europei", a afirmat seful bancii centrale.