Candva, spuneam ca BNR nici nu baga in seama o miscare de curs de pana la 5%. Categoric, exageram!, a marturisit miercuri Mugur Isarescu. "Intre 4,3 si 4,6 sunt vreo 7%. Intr-un interval de 5-6% este o zona in care cursul trebuie sa isi faca datoria. Cursul are si o functie de echilibrare, o functie regulatoare, descurajeaza operatiunile speculative, cu conditia ca marjele sa nu fie cunoscute. Cand aceste margini se cunosc...stiti ca de regula se speculeaza pe marinile intervalului. Asa ca n-o sa spun care sunt aceste margini. Ceea ce va pot spune este ca nu vrem sa descurajam exporturile!", a declarat miercuri Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Mugur IsarescuFoto: AGERPRES

El a admis , anterior conferintei de miercuri, ca nu mai iese la restaurant ca sa scape de intrebarile privind cursul euro. "De 15 ani am renuntat sa mai ies in public la restaurant pentru ca imi statea mancarea in gat. In timp ce mancam veneau oamenii sa ma intrebe cat va fi maine sau poimaine cursul leului. In Romania toti sunt foarte interesati de curs si o parte din succesele conferintelor organizate de BNR se datoreaza si acestei seductii a cursului", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o conferinta pe teme economice.

"Exista un amalgam de interese promovate pe diverse cai. De multe ori castiga cei cu gura mare. S-a dat si un premiu pe tema asta a asimetriei pietelor de catre Stiglitz. Cursul e influentat de vociferari, de cei care au posibilitatea sa fie auziti in media. Eu sunt de partea celor care sustin ca Romania trebuie sa isi calculeze propriul curs potential. Ar fi bine un institut de cercetare sa o faca, nu neaparat BNR", a mai spus Isarescu. La fel si un indicator de confidenta, de incredere, de care avem nevoie, a mai spus el.

"Trebuie sa dezbatem metodologic acest curs de schimb. In 2001-2002 cursul de schimb a dezavantajat exportatorii. Niciun exportator nu s-a plans insa. In 2006, cand iar ii dezavantaja, au venit la BNR si au stat in ploaie strigand: "Isarescu nu uita, Banca asta nu-i a ta", a mai spus Guvernatorul. I-am chemat inauntru si le-am dat un ceai cald, si-a mai amintit Isarescu.