Impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri si turism, Maria Grapini, citata de Mediafax. Ea a dat ca exemplu hotelurile de la mare si de la munte, unde este luata in calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plata. Grapini a mentionat ca la aceste servicii pentru populatie evaziunea este foarte mare, in 2011 incasandu-se impozit de la toate hotelurile si pensiunile din Romania mai putin decat la reparatii auto

"Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanti care i-ar permite operatorului economic sa faca un anumit venit. Concret, ce il influenteaza pe un hotelier din Bucuresti, din Covasna etc in functie de marimea hotelului, de locatie, de capacitate? Si atunci la restaurante am luat alti indicatori relevanti, la service auto si reparatii auto alti indicatori relevanti si suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finante este o suma fixa care a provenit plecand de la istoricul cat s-a platit in 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanti", a afirmat Grapini la o conferinta organizata la BNR.

"Pornind de aici, am constatat ca daca le punem o suma fixa, care este mai mica decat ar fi la o inregistrare corecta a veniturilor si cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunara este imediata, se simplifica foarte mult actul de control pentru ca nu mai are ce controla, are de platit o suma fixa si atat", a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri si turism.

Ea a precizat ca, astfel, firma respectiva nu mai plateste alt impozit, nici macar 16% impozit pe profit, aratand ca poate face profit "cat vrea", pe care poate sa-l investeasca mai departe sau sa acorde dividende.

"Acesta este un studiu care, in mod normal, ar trebui sa dea rezultate daca Ministerul de Finante il va aplica intru totul. Peste doua zile are loc o intalnire intre patronate, ministerul meu si Ministerul de Finante pentru a finaliza proiectul", a mai spus Grapini.

Impozitul forfetar, care ar urma sa fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto.

Grapini, a mai declarat ca institutia pe care o reprezinta a finalizat studiile de impact in ceea ce priveste aplicarea impozitului forfetar.

Studiile de impact au fost transmise ministrului Finantelor inca de la finalul lunii aprilie, urmand ca masura sa se aplice din al doilea semestru.

“Studiile de impact (privind impozitul forfetar, n.r.) le-am facut noi, le-am predat la domnul Chitoiu (ministrul Finantelor, n.r.) si ramane ca din semestrul doi sa fie aplicat acel nou impozit, in functie de anumiti indicatori relevanti, la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparatii auto, pe coduri CAEN. Niciodata nu s-a aplicat decat un impozit general.

De aceea este o diferenta foarte mare fata de ceea ce s-a aplicat pana acum”, a spus Grapini dupa o conferinta de presa.

Ea a aratat ca exista diferente intre potentialul de a obtine profit in functie de domeniul de activitate.

“De aceea am insistat foarte mult si ma bucur ca domnul ministru al Finantelor a acceptat sa se faca, si sper ca asa va iesi pana la urma hotararea de Guvern, sa se faca impozitarea in functie de domeniul de activitate. Altfel este in reparatii auto, altfel este in industria hoteliera si altfel este in alimentatia publica. Sper ca din semestrul doi sa se aplice”, a adaugat Grapini.