Miercuri va avea loc o noua intalnire intre reprezentantii Ministerului Finantelor si Maria Grapini pe tema studiului de impact privind impozitului forfetar, a declarat marti pentru HotNews.ro Maria Grapini,ministrul pentru IMM-uri si turism. Studiul de impact a fost facut de un grup de specialisti din CECAR, Ministerul Finantelor, reprezentanti ai ASE, si ai asociatiilor profesionale din domeniului hotelier, al alimentatiei publice, atelierelor de reparatii auto. Potrivit ministrului Grapini, in forma actuala, impozitul forfetar ar fi de 75 de euro/an/camera de hotel in cazul hotelurilor din Capitala si mai mic in restul tarii. "Practic, un hotel va inchiria cate o camera/an pentru stat, scapand astfel de alte taxe. In restul anului hotelierul va lucra pentru businessul lui", a mai spus Grapini

Maria GrapiniFoto: Agerpres

"Din 18 februarie e predat acest studiu. Formula matematica pe care am gasit-o este extrem de riguroasa si duce la un impozit in suma fixa extrem de etic. Nu supraimpoziteaza ci largeste practic baza de impozitare. Pana acum, din turism se incasau circa 7 milioane de euro, mai putin din cat se incasau din reparatii auto (de unde se incasau 9 milioane de euro ca impozite). Nu se va incasa foarte mult in plus la buget, dar ideea e sa ii facem pe cei care platesc sa achite mai putin, in schimb pe cei care pana acum nu plateau, sa achite totusi, ceva", a mai spus Grapini pentru HotNews.ro

mpozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri si turism, Maria Grapini, citata de Mediafax. Ea a dat ca exemplu hotelurile de la mare si de la munte, unde este luata in calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plata. Grapini a mentionat ca la aceste servicii pentru populatie evaziunea este foarte mare, in 2011 incasandu-se impozit de la toate hotelurile si pensiunile din Romania mai putin decat la reparatii auto

"Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanti care i-ar permite operatorului economic sa faca un anumit venit. Concret, ce il influenteaza pe un hotelier din Bucuresti, din Covasna etc in functie de marimea hotelului, de locatie, de capacitate? Si atunci la restaurante am luat alti indicatori relevanti, la service auto si reparatii auto alti indicatori relevanti si suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finante este o suma fixa care a provenit plecand de la istoricul cat s-a platit in 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanti", a afirmat Grapini la o conferinta organizata la BNR.

"Pornind de aici, am constatat ca daca le punem o suma fixa, care este mai mica decat ar fi la o inregistrare corecta a veniturilor si cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunara este imediata, se simplifica foarte mult actul de control pentru ca nu mai are ce controla, are de platit o suma fixa si atat", a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri si turism.

Ea a precizat ca, astfel, firma respectiva nu mai plateste alt impozit, nici macar 16% impozit pe profit, aratand ca poate face profit "cat vrea", pe care poate sa-l investeasca mai departe sau sa acorde dividende.

"Acesta este un studiu care, in mod normal, ar trebui sa dea rezultate daca Ministerul de Finante il va aplica intru totul. Peste doua zile are loc o intalnire intre patronate, ministerul meu si Ministerul de Finante pentru a finaliza proiectul", a mai spus Grapini.

Impozitul forfetar, care ar urma sa fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto.