Conform primelor estimari transmise miercuri dimineata de Institutul National de Statistica, PIB-ulRomaniei in trimestrul I 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. Evolutia trimestriala a Produsului Intern Brut trimestrial - puternic oscilanta- arata ca economia romaneasca nu a depasit perioada de criza economica pe care o traverseaza incepand cu anul 2009.

Intra in text si vezi ce a fost pe plus si respectiv pe minus in primele 3 luni din acest an. Top 10 indicatori economici.

Ca un scurt remember, PIB-ul a crescut in serie bruta cu 0,1% in trimestrul I 2012 fata de perioada similara a anului precedent, cu 1,3% in trimestrul II 2012, a scazut cu 0,3% in trimestrul III, dupa care a crescut cu 0,3% in ultimul trimestru. Acum avem 2,1%, in T1 2013.

In serie ajustata sezonier, PIB-ul a crescut cu 0,8% in trimestrul I, cu 1,4% in trimestrul II, a scazut cu 0,2% in trimestrul III si a crescut cu 0,1% in trimestrul IV, dupa care a urcat cu 1,4% in T1 2013. In continuare, sa ne uitam la principalii indicatori economici, ordinea fiind aleatoare si nu dupa importanta. Primul indicator important este cel legat de evolutia PIB. Inafara lui, ne mai uitam la urmatorii noua indicatori care formeaza un tablou de bord al economiei romanesti:

  • 1. Comert si servicii. Vanzarile de piese auto, pe plus. Turismul, frizeriile si jocurile de noroc, pe minus

In primul trimestru din 2013, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de trimestrul I 2012, atat ca serie bruta (0,5%) cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (4,0%). In schimb, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a scazut, atat ca serie bruta cu 5,3% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,9%.

Cresterea a venit din comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+7,9%), la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+3,5%). Scaderi au inregistrat comertul cu autovehicule (-4,8%) si activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-1,7%).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in trimestrul I 2013 a inregistrat o cifra de afaceri cu 5,3% mai mica comparativ cu trimestrul I 2012, scaderea datorandu-se turismului (activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor), cu minus 26,7%, de la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-22,5%) si de la activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-6,0%). Cresteri s-au inregistrat la activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (+4,7%) si la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+1,1%).

  • 2. "Inflatia industriala" . In scadere, dar preturile la bunurile de uz curent si la produsele energetice urca

In luna martie, comparativ cu februarie 2013, preturile productiei industriale din Romania au scazut in medie cu 0,4%.Acestea au scazut atat pe piata interna (-0,2%), cat si pe piata externa (-0,7%), se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Institutul National de Statistica (INS). E drept, in martie 2013 fata de martie 2012, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice, cu 6,1%, in vreme ce in UE acestea au inregistrat scaderi. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali. incert al PIB pe finalul anului 2012, de care depinde confirmare cresterii economice de 0,2% anuntata dupa primele 9 luni.

  • 3. Evolutia industriei prelucratoare. Pe plus, dar productia de energie pe minus

In trimestrul I 2013, fata de trimestrul I 2012, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 4,7%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+6,1%) si a industriei extractive (+5,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,4%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012, a crescut cu 4,8%, sustinuta de industria prelucratoare (+6,0%) si de industria extractiva (+3,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,6%.

  • 4. Somajul. In foarte usor regres

In luna martie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 6,7%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in scadere cu 0,6 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna martie 2012. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna martie din anul curent este de 666.000 persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (674 mii) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (724 mii).

  • 5. Inflatia. BNR a redus prognoza pentru 2013 de la 3.5% la 3.2%

BNR a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual, a anuntat Isarescu. Probabil in septembrie ne indreptam spre intervalul tintit, iar la final de an suntem binisor in intervalul tintit. Sfarsitul de an ne va prinde la 3,2%, fata de 3,5% in prognoza anteriorara. Datele introduse in modelul macroeconomic opereaza si cu o schimbare pentru finele lui 2014, in loc de 3,2% va fi 3,3%, cu 0,1 puncte mai mult", a spus Isarescu.

El a aratat ca noua prognoza este cu 0,3 puncte procentuale mai scazuta fata de cea din februarie, daca nu se vor face modificari in calendarul de ajustare a preturilor administrate.

"Am luat in calcul imbunatatiri la doua grupe mari de produse: la combustibili, fata de 0,4% avem doar 0,1% si la volatile, unde vom avea o contributie negativa. O usoara contributie in crestere la tutun si bauturi alcoolice, unde s-au refacut calculele privind impactul accizelor", a completat Isarescu.

Romania are cea mai mare rata a dobanzii de politica monetara din UE.

  • 6. Comenzile noi din industrie, pe plus

Comenzile noi din industrie, in trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012 au crescut pe ansamblu cu 2,2%, datorita cresterilor inregistrate la urmatoarele grupe industriale: industria bunurilor de capital (+10,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,9%) si industria bunurilor de uz curent cu (+4,2%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare cu 9,6%. Bunurile intermediare sunt cele folosite ca materie prima pentru producerea altor bunuri sau materiale ce trebuie prelucrate. O firma poate sa le intrebuinteze ca bunuri intermediare, sa le produca pentru a le vinde, sau sa le cumpere pentru a le folosi. In procesul de productie, bunurile intermediare pot face parte din produsul final sau pot sa fie modificate fara sa mai poata fi recunoscute. Bunurile intermediare nu sunt luate in calculul PIB, deoarece ar insemna ca sunt calculate dublu, ci doar produsul final trebuie sa fie luat in considerare.

  • 7. Evolutiile din constructii. Cresc lucrarile de reparatii, scad constructiile noi

In trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 4,1%. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+47,9%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+12,9%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 15,2%.

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale cu 23,2%, respectiv cu 3,4%. La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 10,4%.

  • 8. Comertul international. Cresc exporturile, scad importurile

Exporturile realizate in trimestrul I 2013 au fost de 50,85 miliarde lei (11,57 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 55,56 miliarde lei (12,65 miliarde euro).

Comparativ cu trimestrul I 2012, exporturile au crescut cu 5,6% la valori exprimate in lei (4,6% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 0,1% la valori exprimate in lei (1,1% la valori exprimate in euro).

Deficitul comercial FOB-CIF in trimestrul I 2013 a fost de 4,70 mld lei (1,07 mld euro), mai mic cu 2,77miliarde lei (646,5 milioane euro) decat cel inregistrat in trimestrul I 2012.

In trimestrul I 2013, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (42,5% la export si 34,6% la import) si alte produse manufacturate (34,1% la export si respectiv 29,6% la import) .

  • 9. Economisirea si creditarea. Cu un consum in scadere, cresterea va ramane intarziata

Pana in criza, consumul intern -drept e ca bazat pe credit nu pe munca, era un motor al cresterii economice. Acum insa acest motor e gripat si nu da semne ca va mai tura vreodata la viteza ante-2009. "Unde avem date pesimiste este in zona creditului personal de consum. Evolutia este nefavorabila. Doi factori actioneaza in aceasta directie: o regandire la nivelul fiecarei familii a raportului economisire/imprumuturi. Populatia a devenit mult mai prudenta iar bugetele de familie au inceput sa fie construite mai solid. Lumea nu mai vrea sa ia noi imprumuturi ci dimpotriva, vrea sa scape de cele pe care le are", a spus Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la prezentarea Rportului privind inflatia.

"Nu avem a ne teme ca in Romania vom asista la o crestere a consumului. Orice tipar de pana in 2009 nu se va mai aplica in curand. Va fi un consum bazat in mult mai mica masura pe credit", a mai adaugat Guvernatorul.

  • Concluzia? Depindem de vreme

Seceta de anul trecut a dus la scaderi consistente in trimestrele III si IV ale agriculturii, silviculturii si pescuitului (minus 29,6%, respectiv minus 24,6%), ceea ce a determinat, la nivelul intregului an, o scadere de 21,2%.

Industria si-a micsorat volumul de activitate pe tot parcursul anului 2012, incheind anul cu o scadere de 2,1%.

Constructiile au inregistrat cresteri in trimestrele II si III, dar acestea au compensat scaderile din primul si ultimul trimestru. Serviciile au fost singura ramura care a inregistrat cresteri pe tot parcursul anului, avansul anual fiind de 4,3%. Tot ca remember util, in 2012, PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,3%, in timp economia UE-27 a consemnat o scadere de 0,3%. Cresteri de peste 1% ale PIB au consemnat in 2012 Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Polonia, Suedia si Malta, iar scaderi de peste 1% au suferit Grecia, Portugalia, Cipru, Slovenia, Italia, Ungaria, Spania, Cehia.

Daca vom avea vreme buna lunile urmatoare, va fi bine. Daca nu, cresterile prognozate de oficialii romani si cei de la FMI, BERD s.a. vor ramane si anul acesta tinte ratate.