Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutie care garanteaza si creditele Prima Casa, a avut un depozit de peste 100 de milioane de lei la Bank of Cyprus, transferat ulterior odata cu restul majoritatii depozitelor la Marfin Bank, scrie Bancherul.ro, citand Mediafax. Existenta unui depozit de o valoare atat de mare constituit de o instituie a statului, precum FNGCIMM, la Bank of Cyprus, este cu atat mai surprinzatoare cu cat este vorba de fonduri publice si nu private, iar banca cipriota avea statut de sucursala, nefiind persoana juridica romana, asadar nu era supravegheata de BNR.

Aurel Saramet, seful FNGCIMM, a fost implicat recent in uriasul scandal al fraudelor bancare, alaturi de mai multi bancheri din BRD, printre care vicepresedintele bancii, insa nu a fost suspendat din functie.

Reprezentantii BNR, in frunte cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au i-au “certat” publica pe romani pentru ca nu au citit contractele de depozit inainte de a-si depune banii la Bank of Cyprus, contracte in care era scris vizibil, cum au subliniat oficialii BNR, ca depozitele nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania ci de cel din Cipru.

Iata insa ca nici macar FNGCIMM nu a tinut cont de acest fapt, daca nu cumva la mijoc au fost alte interese. Oricum, este nepermis ca institutii financiare ale statului sa poata sa plaseze depozite din bani publici in locuri atat de riscante precum o sucursala de banca straina, ce oferea dobanzi mult mai mari decat media pietei.

Dupa izbucnirea crizei din Cipru, sucursala Bank of Cyprus din Romania a fost inchisa, motivul oficial prezentat de autoritati fiind acela de gasire a unui cumparator. In realitate, cipriotii aveau de gand sa aplice sucursalei romanesti acelasi tratament cu cel din Cipru, unde o parte de pana la 60% din depozite au fost nationalizate.

In alte tari unde bancile cipriote erau prezente, precum Grecia si Marea Britanie, sucursalele si filialele bancilor cipriote nu au fost inchise, autoritatile gasind imediat solutii pentru salvarea depozitelor cetatenilor britanici si greci, fie prin transferul depozitelor la alte banci fie prin preluarea bancilor cipriote de catre banci locale.