Din iunie 2013 se modifica nivelul platilor datorate pentru contributia la fondul de accidente de munca si boli profesionale, potrivit unei Ordonante publicate joi seara in Monitorul Oficial (nr. 0275/16.05). Tot ieri au fost publicate noile modificari ale valorii tichetelor de masa si tichetelor de cresa. Noile valori ale contributiilor la fondul de accidente de munca vor fi aplicate la calculul impozitelor si taxelor datorate pentru plata salariilor incepand cu luna iunie 2013. "In esenta, legiuitorul a analizat frecventa accidentelor de munca si a bolilor profesionale, aferente activitatii din economia nationala, urmarind clasificatia CAEN, pentru anii 2009 – 2011 si a stabilit nivelul procentului contributiei la fondul de accident si boli profesionale, in functie de aceasta frecventa", explica Adrian Benta, consultant fiscal.

In Anexa nr. 2 din HG nr. 225/2013 pot fi regasite noile valori datorate la fondul de accident, corespunzator codului CAEN. "Ca imagine de ansamblu, am observat o reducere a procentului datorat la plata, pentru fondul de accident si boli profesionale, pentru marea majoritatea a activitatilor economice", mai spune Benta.

De asemenea, avem si o noua clasificare a claselor de risc aferente activitatii angajatorului. Noile clasificari se identifica in Anexa 1 din HG nr. 225/2013 si tin cont de urmatoarele variabile:

a) I1 - numarul de cazuri asigurate care au fost declarate accident de munca, raportat la 1.000 de salariati;

b) I2 - numarul cazurilor asigurate carora li s-a declarat accident de munca soldat cu invaliditate si/sau deces, raportat la 1.000 de salariati;

c) I3 - numarul cazurilor asigurate de boli profesionale, raportat la 1.000 de salariati;

d) I4 - numarul mediu anual al salariatilor care lucreaza în conditii de munca speciale si deosebite, raportat la 1.000 de salariati.

Tot in monitorul de joi au fost publicate si noile valori ale tichetelor de masa si tichetelor de cresa prin adoptarea Ordinelor nr. 882/2013 si 883/2013 emise de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Noile valori aplicabile din luna mai 2013 sunt: pentru tichete de masa suma de 9,35 lei/tichet iar pentru tichetele de cresa suma de 420 lei.