Fostul presedinte al Caja Madrid, cea mai veche casa de economii spaniola, astazi disparuta, Miguel Blesa, a devenit primul dintre marii bancheri ai tarii care a intrat in arest, dupa naufragiul sectorului bancar din Spania, scrie AFP.

Apropiat al Partidului Popular, partidul de dreapta al sefului de guvern Mariano Rajoy, bancherul in varsta de 65 de ani a petrecut joi seara prima sa noapte in inchisoare, potrivit deciziei unui judecator care ancheteaza modul in care acesta a condus casa de economii. Fuziunea cu alte sase institutii financiare a dat nastere in 2010 gigantului Bankia, simbol al exceselor bulei imobiliare.

Bancherul incerca sa stranga vineri cele 2,5 milioane de euro pentru a fi eliberat pe cautiune.

Judecatorul de instructie Elpidio Jose Silva a ordonat arestarea sa preventiva din cauza unui "risc evident de fuga" a lui Miguel Blesa, vizat in special de ancheta privind cumpararea in 2008 de catre Caja Madrid a unei banci americane care va fi ulterior implicata in scandalul subprime, City National Bank of Florida.

Magistratul, in motivarea sa, invoca "indicii rationale de responsabilitate criminala" in aceasta achizitie, realizata pentru o suma de 1,11 miliarde de dolari, in conditiile in care valoarea reala a bancii era, potrivit acestuia, de 581 milioane.

"Rezumand, aceasta implica o pierdere de peste 500 milioane euro", spune judecatorul Silva, in opinia caruia aceasta operatiune se inscrie in cadrul unei "foarte proaste gestiuni bancare".

Avocatul Luis Pineda, care reprezinta asociatia de extrema dreapta Manos Limpias, la originea anchetei impotriva bancherului, a estimat ca sefii de la Caja Madrid ar fi putut incasa "peste o suta de milioane de dolari drept comisioane" in cadrul acestei tranzactii.

Casele spaniole de economii, societati publice ale caror conducatori erau desemnati de puterea publica, au cunoscut in anii 2000 o expansiune necontrolata, generata de bula imobiliara, ceea ce a precipitat criza din sectorul bancar.

Numit presedinte al Caja Madrid in 1996, Miguel Blesa, un apropiat al fostului sef de guvern de dreapta Jose Maria Aznar, a parasit aceasta functie in 2009, cu trei ani inainte de nationalizarea si salvarea din bani publici a Bankia.