Daca cineva ar vrea sa faca putina ordine in tara sau macar ar incerca sa vada de unde provine o parte consistenta a problemeleor nu ar trebui decat sa se uite pe cifre. Suntem tara cu 75.000 de directori generali sau executivi, dupa cum ii clasifica COR. La un director din agricultura ii revin aproape 8 consultanti. Daca scoti personalul TESA (contabili, administrator, sef de vanzari samd) ramai cu o mana de oameni pe umerii carora cade toata treaba. Mai jos aveti un grafi cu numarul sefilor din Romania. Explicatiile le veti gasi in text. Click pe imagine pentru a o mari.

Datele vin de la INS (Institutul National de Statistica- vezi documentul atasat)

Mai jos, defalcate aveti datele pe agricultura.

>

Asadar avem 1700 de directori, 1674 de agricultori si aproape 8000 de consultanti. Pe prima coloana gasiti numarul angajatilor, pe a doua salariul brut din contract iar pe a doua- salariul brut realizat (incluzand primele)

Incercati sa faceti acelasi exercitiu pentru alte zone de business. O sa constatati ca avem directori de vanzari in anumite industrii mai multi decat numarul jucatorilor. Absurdul pare sa fie la el acasa.

In coloana din stanga a pdf-ului atasat aveti codul COR 08 al denumirii ocupatiilor. El poate fi gasit pentru detalii pe Internet. Vom reveni cu o analiza mai ampla asupra ceea ce a insemnat adaptarea industriilor romanesti la piata fortei de munca globale.

  • In turism sunt inregistrati putin peste 1000 de consultanti. Mai avem cateva zeci de mii (circa 38.000) in industria financiara, aproape niciunul in industria prelucratoare sau cea extractiva

PS Datele de mai sus reprezinta medii si nu faptul ca FIECARE ferma are angajati 8 consultanti/director. Sa tinem seama si de acest amanunt.