Cele aproape 280.000 de locuri de cazare din Romania au adus in 2012 incasari la buget de 7 milioane de euro, adica 25 de euro/loc de cazare/an. Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor- care va inlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit - va fi o suma fixa de trei ori mai redusa in comparatie cu valorile platite in prezent de catre firme, potrivit ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini. Care este starea turismului romanesc? Cate camere de 1,2,3,4 sau 5 stele avem, unde sunt ele dispuse si ce incasari aduc?

Intra in text si vezi cum sunt ditribuite hotelurile si pensiunile in Romania, cate camere de 5 stele sunt in turismul local si cum a evoluat numarul hotelurilor in ultimii ani.

Doar 2% din tot ce inseamna structuri de cazare in Romania se afla grupate in Delta Dunarii. Cate un sfert la munte si in Capitala (plus resedintele de judet), 13% pe Litoral si 30% sunt raspandite prin tara.

Romani au cheltuit anul trecut aproximativ circa 1,5 miliarde de euro pentru calatorii de vacanta si afaceri, din care 74,4% pentru cele care au vizat destinatii interne. Din totalul cheltuielilor turistice pentru calatorii de vacante, 75,1% au reprezentat cheltuielile pentru calatoriile in tara, iar 24,9% pentru calatorii in strainatate.

Potrivit ministrului Grapini, in forma actuala, impozitul forfetar ar fi de 75 de euro/an/camera de hotel in cazul hotelurilor din Capitala si mai mic in restul tarii. "Practic, un hotel va inchiria cate o camera/an pentru stat, scapand astfel de alte taxe. In restul anului hotelierul va lucra pentru businessul lui", a mai spus Grapini

Mai jos aveti capaciattea de cazare in unitatile turistice din Romania, dupa aparteneta la sectorul de stat sau la cel privat. Click pe imagine pentru a fi marita.

"Formula matematica pe care am gasit-o pentru forfetar este extrem de riguroasa si duce la un impozit in suma fixa extrem de etic. Nu supraimpoziteaza ci largeste practic baza de impozitare. Pana acum, din turism se incasau circa 7 milioane de euro, mai putin din cat se incasau din reparatii auto (de unde se incasau 9 milioane de euro ca impozite). Nu se va incasa foarte mult in plus la buget, dar ideea e sa ii facem pe cei care platesc sa achite mai putin, in schimb pe cei care pana acum nu plateau, sa achite totusi, ceva", a mai spus Grapini pentru HotNews.ro

Pana se va ajunge la aplicarea forfetarului, sa mai notam ca scade numarul pensiunilor agroturistice, al vilelor si al casutelor turistice. Creste cel al hotelurilor, iar pe ansamblu, numarul unitatilor turistice din Romania este in scadere (vezi graficul de mai jos. Click pe imagine pentru a fi marita.

Impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri si turism, Maria Grapini. Ea a dat ca exemplu hotelurile de la mare si de la munte, unde este luata in calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plata.

  • Pe langa forfetar, mai e nevoie si de o strategie

"Romania este una dintre tarile care beneficiaza de la Dumnezeu de resurse naturale, izvoare termale si de apa minerala. Sa punem turismul balnear la locul lui. Trebuie sa vedem cum putem dispune de fonduri europene pentru reabilitarea structurilor balneare si sustinerea celor care investesc in turismul pentru sanatate. Romania trebuie sa fie promovata prin specificitatea ei. Nu mi-a placut sa merg la Herculane si sa vad ca nu exista niciun indicator in ce directie sa te indrepti si este un loc in care in trecut veneau imparati si imparatese, in loc sa se duca la Baden Baden", a spus ministrul Grapini.

Ministrul pentru turism a spus, de asemenea, ca Romania trebuie sa valorifice patrimoniul cultural si istoria in industria turismului.

"Romania are o istorie. Are ce arata. Siturile dacice, castelele existente, toate trebuie puse in valoare. Circuitele turistice de acest gen sunt agreate de multi turisti, dar infrastructura ramane o problema importanta", a subliniat, pe de alta parte Maria Grapini.

Aceasta a amintit ca Romania mai are de atras aproximativ 70 de milioane de euro din bani europeni pentru brandul sectorial de tara, iar o parte din aceasta suma este necesar sa fie alocata dezvoltarii infrastructurii in turism.

" Exista o deficienta in Romania in ceea ce priveste liniile aeriene de legatura cu unele tari. Avem o gandire de modificare a birourilor de turism din strainatate ale Romaniei. Sunt zone importante unde nu suntem prezenti, cum sunt cele din Asia, China, India. In lunile urmatoare vom lua o decizie privind deschiderea de birouri de reprezentare turistica, acolo unde nu exista", a subliniat Maria Grapini, citata de Agerpres.

Mai jos aveti reprezentata capacitatea de cazare existenta in Romania, dupa numarul stelelor hoteliere acordata. Click pe imagine pentru a fi marita.

Sosirile si innoptarile turistilor au crescut in primul trimestru din acest an, desi innoptarile au avut un regres in martie, evolutia trimestriala fiind sustinuta si de un aflux mai mare de turisti straini in cele doua perioade de analiza, potrivit datelor publicate de INS.

  • In trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul I 2012, sosirile au inregistrat o crestere cu 8,2% iar innoptarile o crestere cu 6,3%. Ca numar, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna martie 2013 au insumat 480.200, in crestere cu 0,1% fata de cele din luna martie 2012. Sosirile turistilor romani au reprezentat in martie 77,6% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,4% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna martie 2012.

Mai jos aveti reprezentata numarul unitatilor turistice din Romania, dupa numarul stelelor hoteliere acordata. Click pe imagine pentru a fi marita.

.

In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,9% din total turisti straini), iar din acestia 85,5% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

  • Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in martie 76,1% din numarul total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 23,9%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,9% din total turisti straini), iar din acestia 85,6% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Durata medie a sederii in luna martie 2013 a fost de 1,8 zile la turistii romani, in timp ce la turistii straini a fost de 2,0 zile.

Dintr-un grup de 100 de turisti straini, 65 sunt veniti in scop de afaceri sau participare la congrese (targuri, expozitii) iar 35 sunt veniti in scop particular. Din aceasta ultima categorie, a celor veniti cu scopuri private, majoritatea sunt in vizita la rude sau prieteni, reiese dintr-o analiza HotNews.ro pe baza datelor furnizate la cerere de Institutul National de Statistica. Businessul mare, banii pe care strainii ii cheltuie in tara noastra adica, vin de la turistii aflati in scopuri de business (80% din bani). Ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (59,7%).

Mai jos aveti reprezentata numarul unitatilor turistice din Romania, dupa zona de atractie turistica-Litoral , munte, Delta samd.Click pe imagine pentru a fi marita

Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primul trimestru au insumat 1,35 milioane, in crestere cu 8,2% fata de cele din trimestrul I 2012. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in primul trimestru 79,2% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 20,8% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din perioada de referinta de anul trecut.

Romani au cheltuit anul trecut aproximativ circa 1,5 miliarde de euro pentru calatorii de vacanta si afaceri, din care 74,4% pentru cele care au vizat destinatii interne. Din totalul cheltuielilor turistice pentru calatorii de vacante, 75,1% au reprezentat cheltuielile pentru calatoriile in tara, iar 24,9% pentru calatorii in strainatate.

  • Motivul principal pentru care persoanele rezidente nu au calatorit in scop turistic a fost cel financiar. Numarul rezidentilor care au intreprins excursii a fost de circa 19 milioane, dintre care 62,7% au efectuat o singura excursie.
  • Din totalul turistilor care au plecat in excursii ponderea cea mai mare a fost reprezentata de persoanele cu varsta cuprinsa intre 25-44 ani, respectiv 44,3%, urmata de grupele 45-64 ani (29,9%), 15-24 de ani (14,2%) si 65 de ani si peste (11,6%).

Mai jos aveti distributia numarului de unitati turistice din Romania

In ceea ce priveste sosirile turistilor straini, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (82,8% din total turisti straini), iar din acestia 82,5% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin in trimestrul I 2013 o pondere de 74,4% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de trimestrul I 2012, sosirile in hoteluri in trimestrul I 2013 sunt in crestere cu 4,1%.

Innoptarile inregistrate in primele trei luni au insumat 2,59 milioane, in crestere cu 6,3% fata de cele din trimestrul I 2012. Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 78,1% din numarul total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 21,9%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (83,2% din total turisti straini), iar din acestia 80,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Durata medie a sederii in trimestrul I a fost de 1,9 zile la turistii romani, in timp ce la turistii straini a fost de 2,0 zile.

  • Ca si in anii anteriori, se mentine constanta preferinta turistilor romani privind modalitatea de cazare in cadrul calatoriilor pentru vacante, 66,6% dintre acestia preferand cazarea la parinti, bunici, rude sau prieteni. Aceasta  preferinta poate fi datorata  faptului ca unul din scopurile calatoriilor de vacanta este vizitarea prietenilor si rudelor. In ordine urmeaza cazarea in hoteluri si unitati similare, in proportie de 20,8%, si cea in locuinte particulare cu chirie, cu o pondere de 7,9%.

In calatoriile de afaceri si motive profesionale, turistii romani s-au cazat in proportie de 51,3% in hoteluri si unitati similare. Celelalte doua modalitati de cazare au fost utilizate in proportie de 26,5% in locuinte particulare cu chirie si respectiv 18,4% la parinti, bunici, rude sau prieteni.

  • Luna de varf pentru calatoriile de vacante in tara a fost luna decembrie cu o pondere de 19,6 % din totalul calatoriilor interne, iar pentru calatoriile in strainatate, luna de varf a fost august cu o pondere de 19,9% din totalul calatoriilor externe.