Ministrii agriculturii din zece state membre UE, printre care si Romania, solicita Comisiei Europene sa compenseze pierderile suferite de agricultori, sa renunte la interzicerea tigaretelor cu arome si a celor slim si sa nu mareasca excesiv avertismentele de sanatate, masuri incluse in Proiectul noii Directive a tutunului. Solicitarile au fost formulate de oficiali ai Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Romaniei, Bulgariei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Croatiei, intr-o declaratie comuna, in cadrul unei reuniuni care a avut loc la Cracovia, saptamana trecuta. In acelasi timp, ministrii economiei din Romania si Polonia au agreat ca este necesar ca cele doua tari sa sustina la Bruxelles o pozitie comuna privind Proiectul de Directiva. Chestiunea va fi, de asemenea, discutata si la Consiliul pe Competitivitate, pe 29 mai, unde pozitia Ploloniei va fi sustinuta nu doar de catre tarile grupului de la Visegrad, dar si de catre Romania. Se contureaza astfel un nou pol de putere in UE, avand ca lider Polonia.

De altfel, dupa intalnirile bilaterale intre ministrii economiei si cei ai agriculturii, premierii Romaniei si Poloniei se vor reuni la inceputul lui iunie, pozitia comuna pe Proiectul Directivei Tutunului fiind unul dintre punctele potentiale ale Agendei discutiilor.

  • De precizat ca, nici pana in acest moment, Romania nu a formulat oficial o Pozitie de tara in raport cu Propunerea de Directiva a Comisiei. (Doar cinci dintre cele 27 de State Membre UE, printre care si Romania, nu si-au formulat pozitia in raport cu proiectul amintit)

Potrivit ministrilor agriculturii din cele zece state, reducerea cu 2% a incidentei fumatului preconizata de Comisia Europeana nu este proportionala cu masurile prevazute in propunerea de Directiva, nefiind luate in calcul efectele economice, tensiunile sociale si cresterea numarului somerilor in zone deja afectate de rate ridicate ale somajului, de productivitate scazuta si de excluziune sociala.

Conform declaratiei comune, obiectivul de sanatate al CE ar putea fi mai bine atins prin cresterea gradului de constientizare a consumatorilor in privinta faptului ca tigaretele cu arome caracteristice si slim sunt la fel de daunatoare sanatatii precum produsele standard.

Declaratia comuna a celor zece ministri ai agriculturii este sustinuta si de ministrul grec de resort, Athanasios Tsaftaris. Oficialul elen, prezent pe 13 mai la Consiliul pe Agricultura a avertizat ca interzicerea produselor din tutun cu arome caracteristice are un impact devastator asupra celor 25.000 de familii din Grecia care cultiva tutun de tip Burley, generand pierderi masive de locuri de munca, fara a reusi protejarea consumatorilor. Cultivarea acestui tip de tutun este “cruciala” pentru anumite regiuni din Grecia, precum Tracia, a adaugat ministrul grec. De mentionat ca, dupa cules si uscare, frunzele de tutun pot fi procesate doar daca se adauga zahar si aditivi.

Athanasios Tsaftaris a precizat ca interzicerea totala a produselor din tutun cu arome caracteristice sau care folosesc aditivi este “disproportionata”, amenintand traiul a peste 500.000 de cetateni europeni implicati in procesul de cultivare si procesare a tutunului.

In 2012, peste 214.000 de tone de tutun au fost culese de pe cele peste 96.000 de hectare din 11 state membre, printre care si Romania. Desi in tara noastra, culturile de tutun s-au redus in ultimii ani, acestea sunt inca importante in anumite zone precum Ardeal (zona Mures) si Banat. In Romania, anul trecut au fost depuse aproape un milion de cereri in vederea obtinerii de fonduri europene si subventii de la stat pentru cultivarea tutunului, cereri care au vizat o suprafata de nu mai putin de 6,3 milioane de hectare.

Ministrul grec al agriculturii a mai sustinut ca interzicerea unor categorii intregi de produse din tutun ii va determina pe consumatori sa le inlocuiasca cu cele provenite din comertul ilicit, contrafacute sau produse in afara UE. Comertul ilegal a crescut in ritm alert in Grecia incepand cu anul 2011, ajungand in prezent la 13,4%, conform unui studiu KMPG, peste media europeana de 11%. Si in Romania, comertul ilicit cu tigarete se situeaza la acelasi nivel de 13%, conform studiului Novel, dupa ce, in cursul anului 2010, a atins un maximum istoric de peste 36%, pe fondul cresterii abrupte a accizei la tutun. Conform datelor Europol, UE pierde anual peste 10 miliarde de euro din comertul ilicit cu tigarete. In Romania, la momentul actual, pierderea se ridica la jumatate de miliard de euro anual.

Vorbind in numele comisarului pe sanatate Tonio Borg, comisarul pe agricultura Dacian Ciolos a declarat ca planul Comisiei nu este sa faca discriminari intre diferite soiuri de tutun si a asigurat ca zaharul va putea fi utilizat la procesarea tutunului de tip Burley. Declaratiile oficialului European nu au fost insa de natura sa linisteasca autoritatile din tarile in care industria tutunului are o pondere importanta la bugetul de stat.

  • Romania si Polonia, pozitie comuna

Nu numai ministri agriculturii au luat pozitie, ci si cei ai economiei. Astfel, subiectul Propunerii de Directiva s-a aflat pe agenda intalnirii dintre ministrul polonez al economiei Janusz Piechocinski si cel roman, Varujan Vosganian, care a avut loc in cursul lunii mai in Polonia. Oficialul polonez a ridicat subiectul Propunerii de Directiva privind Produsele din Tutun si in cadrul Consiliului pe Competitivitate din luna martie, sustinand ca nu este vorba doar de o chestiune legata de sanatate, ci si de implicatii economice si sociale majore.

Polonia se opune, in principal, interzicerii unor categorii de produse din tutun, precum tigaretele slim si mentol, ce reprezinta peste 20% din piata tigaretelor din aceasta tara. Si in Romania piata tigaretelor slim si mentol atinge aproape 15%. Cei doi ministri au agreat ca este necesar ca cele doua tari sa sustina la Bruxelles o pozitie comuna privind proiectul de Directiva.

Polonia va continua sa sustina includerea Propunerii pe agenda Consiliului pe Competitivitate ce va avea loc la finalul lunii mai, considerand ca trebuie discutate serios implicatiile socio-economice atat la nivel european, cat si, mai ales, in statele membre ce vor fi grav afectate de prevederile Directivei, in acest grup intrand si Romania, datorita ponderii ridicate a taxelor platite de industria tutunului in totalul veniturilor bugetare (aproape 10%).

Trebuie mentionat ca, pana in acest moment, doar cinci dintre cele 27 de State Membre UE, printre care si Romania, nu si-au formulat pozitia de tara in raport cu Propunerea de Directiva a Comisiei.