Parlamentul turc a adoptat o lege de "amnistie a capitalului", care reduce de la 30-40% la maxim 2% taxa perceputa de stat la repatrierea averilor detinute in strainatate, iar decizia ar putea conduce la aducerea in tara a unor fonduri de pana la 100 miliarde de euro, potrivit AFP. Legea elimina amenzile si taxelor ridicate impuse de autoritati la repatrierea activelor. In plus, statul se angajeaza sa nu investigheze daca averile detinute in afara tarii au eludat in trecut plata taxelor. Ideea nu e noua si a mai fost aplicata de alte state de cand cu criza. In Romania insa problema e transata sec: nu se poate! De ce?

Dan PopaFoto: HotNews.ro

Legea ar putea ajuta la repatrierea in Turcia a 100-130 miliarde de dolari (77-100 miliarde de euro), afirma experti, citati de AFP. Ankara a lansat o initiativa similara in 2009, pentru a limita efectele crizei financiare globale.

De cand cu criza, banii sunt mai rari si mai scumpi. Guvernele se plang de lipsa lor si se imprumuta de la banci, pentru ca nu au incotro. Prima amnistie fiscala din 2008 incoace a fost lansata in Elvetia. In prima zi de la anuntul amnistiei fiscale, 170 de cetateni au anuntat voluntar ca detin bani in paradisuri fiscale. Cel mai tanar are 24 de ani iar cel mai in varsta, 97 de ani. Media de varsta este de 65 de ani. Discutam de Elvetia, mai precis de un canton- Jura, de unde s-au strans zeci de milioane de franci in urma primei amnistii fiscale declarate. Ideea e simpla. Se stabileste un plafon, sa zicem de 500.000 de euro. Ai averi inafara tarii peste acest plafon, pe care nu le-ai declarat din varii motive ? Nicio problema!. Te iertam de 70% din plata taxelor dar adu-le in tara. Daca nu le aduci si te prindem, faci puscarie si ti se confisca totul. La nivelul intregii Elvetii , s-au strans cateva circa 30 de miliarde de euro, din datele pe care le am.

In SUA, aproape ca nu are rost sa mai vorbim despre efectele amnistiei fiscale. Circa 15.000 de cetateni "s-au predat" IRS-ului, conditiile fiind mai dure (plateau o amenda, dar nu li se deschidea dosar penal). Majoritatea erau americani cu conturi in Elvetia.

Geneva a procedat la fel. Pana si Spania, care initial se opunea din rarunchi unei asemena masuri, a decis sa studieze problema.

Italia a legalizat 95 de miliarde la buget.

Franta a infiintat un departament special pentru asta.

Stiu argumentele BNR. 10 % dintre romani detin 90 % din bogatie. Daca ii superi, isi muta banii si te lasa fara capital. Sincer, cred ca lucrurile nu stau in statistici la fel ca in economia reala.

Nu atunci cand ai o economie neagra estimata la peste 25 de miliarde de euro plus alte 20 de miliarde plasate de romani prin paradisurile fiscale. Unii spun ca in Elvetia sunt vreo 10 miliarde "dositi" de romani. Altii vorbesc despre Luxemburg, Cipru si Cayman, unde ar mai fi alte 7-8 miliarde. Ma intreb daca aducerea lor in tara nu ar fi un lucru benefic pentru Guvern.

Laurian Lungu, seful Macroanalitica spune ca sunt doua mari cai de atragere a banilor la buget: impozite "adecvate" si o amnistie fiscala insotita de politici economice credibile."Cresterea accizelor la tigari este prea mare pentru cat poate suporta economia Romaniei si deja veniturile colectate la ora acutala din aceasta acciza sunt sub nivelul celor care s-ar putea colecta cu un nivel al accizei mai scazut. Pe langa nivelul impozitarii este necasara si o anumita stabilitate a sistemului fiscal, cel putin pe termen mediu", spune Laurian Lungu.

Aministia fiscala, mai precizeaza el, poate fi intr-adevar o solutie daca politicile economice sunt percepute ca fiind credibile. "In Italia, de exemplu, aministia fiscala a adus peste 80 de miliarde de euro anul trecut. Din punct de vedere strict al randamentului economic motivatia aducerii capitalului in tara ar trebui sa existe, cel putin pe termen mediu", conchide seful Macroanalitica.

Economistii cunosc teoria curbei lui Laffer, desenata de cunoscutul economist pe un servetel in timp ce lua masa. Esenta teoriei lui spune ca, cu cat presiunea fiscala creste, cu atat veniturile fiscale scad, deoarece o presiune fiscala ridicata va conduce la evaziune fiscala si, deci, la reducerea incasarilor la buget.

Mai mult, cresterea presiunii fiscale poate conduce si la renuntarea la afaceri, la renuntarea la unele locuri de munca (daca, de exemplu, creste presiunea parafiscala), adica, intr-un cuvant, poate conduce la reducerea bazei de impozitare, ceea ce conduce la reducerea veniturilor fiscale chiar in absenta evaziunii fiscale.

E nevoie de cateva lucruri simple, nu trebuie sa fii specialistul lui Peste.

Cum ar fi sa compensam datoriile dintre tarile Euroland (atent, pe maturitati), sa asistam la emiterea de euroobligatiuni si sa punem o noua Margaret Teacher la nivel paneuropean?

Doi. firmele romanesti au datorii la stat, ca asa se face in perioade de criza- se reinvie creditul fiscal. Fiscul colecteaza lent. Oare aceste datorii nu ar putea fi securitizate si vandute? Ca si cea a arieratelor. Sa fie vandute cu discount, iar cumparatorul sa verse la buget contravaloarea lor, dupa care sa le recupereze.