Creditarea a devenit mai restrictiva in T1/2013 pentru creditele acordate companiilor si pentru cele destinate achizitiei de terenuri si locuinte pentru populatie, in timp ce in cazul creditelor de consum, standardele au fost inasprite marginal, noteaza BNR. "Cererea de credite din partea companiilor si cea pentru credite ipotecare din partea populatiei s-au mentinut constante, o diminuare a cererii de credite noi inregistrandu-se pe segmentul creditului de consum. Bancile anticipeaza pentru T2/2013 o cerere de finantare in scadere usoara din partea companiilor si pentru creditele de consum destinate populatiei, respectiv stabilizarea cererii de credite ipotecare",se mai arata in studiul BNR.

  • Sectorul companiilor nefinanciare

- Standardele de creditare s-au inasprit semnificativ in T1/2013. Bancile anticipeaza pentru T2/2013 o inasprire a standardelor de creditare, cu o amploare mai ridicata pentru creditele acordate corporatiilor, indiferent de maturitatea creditului.

- Termenii creditarii s-au inasprit, bancile actionand in principal prin introducerea de clauze contractuale mai stricte la acordarea de credite si prin cresterea cerintelor de colateral.

- Cererea de credite s-a mentinut neschimbata in T1/2013 la nivel agregat, insa in structura a inregistrat evolutii mixte, in functie de marimea companiei si maturitatea creditului. Pentru T2/2013 bancile previzioneaza o diminuare marginala a cererii de finantare din partea sectorului companiilor.

- Riscurile asociate companiilor din majoritatea sectoarelor de activitate au fost apreciate de catre banci ca fiind in crestere in T1/2013. In cea mai mare masura, perceptia institutiilor de credit asupra companiilor nefinanciare in functie de dimensiunea acestora a ramas relativ neschimbata fata de trimestrul anterior.

  • Sectorul populatiei

- Standardele de creditare s-au caracterizat printr-o restrictivitate sporita in T1/2013 pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, in timp ce pentru creditele de consum au fost inasprite marginal.

Bancile prognozeaza inaspriri reduse pentru categoria creditelor ipotecare, iar in cazul creditelor de consum se anticipeaza mentinerea constanta a standardelor de creditare.

- Termenii creditarii aferenti creditelor imobiliare, precum si creditelor de consum, nu au cunoscut modificari in T1/2013.

- Cererea de credite s-a mentinut constanta pe segmentul creditelor ipotecare, inregistrand o scadere de o amploare ridicata in cazul creditelor de consum. Pentru T2/2013, bancile anticipeaza stabilizarea cererii de credite imobiliare si continuarea scaderii, cu o intensitate scazuta, a cererii de credite de consum.

Citeste intreg documentul aici