In monitorul oficial de miercuri a fost publicata Legea de aprobare a OG nr. 8/2013 pentru modificarea Codului fiscal, care cuprinde modificari importante textului normativ initial. Actul normativ aproba cu modificari substantiale OG nr. 8/2013 privind modificarea Codului fiscal. Modifica practic schimbarile anterioare. De pilda, se abroga prevederea de la art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal ce stabilea ca diurna pentru deplasarea salariatilor este cheltuiala deductibila pentru platitorii de impozit pe profit, cand nivelul acesteia nu depaseste 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice. "Daca efectul abrogarii este considerarea cheltuielii cu diurna ca suma deductibila integral, avand in vedere ca valoarea diurnei ce depaseste nivelul de 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice este cheltuiala de natura salariala, forma adoptata de legiuitor nu prea este reusita", explica Adrian Benta, consultant fiscal.

Intra in text pentru a vedea principalele modificri si consulta actul legislativ

Consultatiactulnormativaici !

Sa parcurgem principalele modificari:

  • Se abroga prevederea de la art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal ce stabilea ca diurna pentru deplasarea salariatilor este cheltuiala deductibila pentru platitorii de impozit pe profit, cand nivelul acesteia nu depaseste 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice.

"Daca efectul abrogarii este considerarea cheltuielii cu diurna ca suma deductibila integral, avand in vedere ca valoarea diurnei ce depaseste nivelul de 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice este cheltuiala de natura salariala, in acest caz forma adoptata de legiuitor nu prea este reusita. Daca abrogarea deducerii limitate a cheltuielii cu diurna conduce la interpretarea ca aceste cheltuieli nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, atunci legiutorul ar trebui sa se mai gandeasca.

Avem in vedere si faptul ca autoritatile de executie din cadrul ANAF, prin practica anilor precedenti, cand s-a abrogat o cheltuiala deductibila au considerat imediat aceasta cheltuiala nedeductibila. Vom vedea cum se aplica abrogarea", explica Adrian Benta

  • Pentru persoanele fizice ce obtin venituri din activitati agricole se aproba o noua baza de impozitare, reducandu-se cea existenta pentru cresterea oilor si caprelor. Depunerea declaratiei privind transele de venit se va face pana in data de 25.06.2013
  •  Societatile noi infiintate nu vor fi considerate microintreprinderi daca la infiintare intentioneaza sa desfasoare activitati de consultanta si management, jocuri de  noroc si pariuri sportive sau au un capital social subscris de minim 25000 Eur. Aceste societati datoreaza impozit pe profit.
  • Se reformuleaza mai exact asupra caror servicii prestate de nerezidenti se datoreaza impozit pe venit. Respectiv se limiteaza aplicarea impozitului pentru servicii efectuate de nerezdenti catre rezidenti, atat in Romania cat si in afara tarii, in domeniile: marketing, asistenta tehnica, cercetare proiectare, reclama si publicitate, consultanta in orice domeniu si serviciile prestate de profesiile libere (avocat, notar, expert contabil, auditor, arhitect, inginer). Nota: toate activitatile erau deja reglementate  de HG nr. 84/2013 !
  • Se pastreaza obligatia contribuabililor de a declara contractele cu servicii prestate de nerezidenti pe teritoriul Romaniei in termen de 30 zile de la contractare/ modificare. Se precizeaza ca nu se declara contractele ce se realiza efectiv in afara Romaniei. Declararea este realizata conform OpANAF nr. 1400/2012.
  • Daca o persoana juridica straina are infiintate in Romania mai multe sedii permanente, unul dintre aceste sedii va prelua calculul, declararea si plata impozitului pe profit pentru toate celelalte sedii permanente.
  • Pentru contribuabilii ce aplica IFRS la casarea unor active utilizate in extractia de petrol si gaze naturale, valoarea neamotizata este deductibila fiscal, pe durata ramasa, utilizand aceiasi metoda de amortizare, existenta inainte de casare.
  • Pentru unele categorii de mijloace de transport se permite deducerea integrala a amortizarii, se elimina pragul de 1500 lei. Categoriile de mijloace de transport pentru care se permite deducerea integrala a amortizarii sunt : cele utilizate in activitati de interventii, servicii de paza, curierat, autoturismele utilizate de agentii de vanzari si achizitii, si autoturismele utilizate in activitatea de taxi si cele inchiriate sau acordate in leasing catre terti. Similar TVA, utilizarea trebuie sa fie exclusiva in astfel de activitati.
  •  Se va aplica impozit de 50% pentru platile facute catre nerezidenti, pentru servicii in sfera impozitului, cand platile sunt catre banci din state cu care nu exista instrument juridic al schimbului de informatii, numai daca tranzactiile sunt artificiale.