Mii de demonstranti ai miscarii anticapitaliste Blockupy au blocat, vineri, strazile din jurul sediului Bancii Centrale Europene (BCE) din Frankfurt, Germania, pentru a protesta impotriva rolului bancii in reducerile de cheltuieli guvernamentale in intreaga Europa, decise in contextul crizei economice, informeaza Reuters si Associated Press, citate de Agerpres.

Afisand pancarte cu slogane precum 'umanitate inainte de profit', manifestantii s-au adunat in ploaie pe strazile din cartierul financiar al orasului, blocand accesul la BCE, precum si la sediul Deutsche Bank din apropiere.

Politia din marele centru financiar german a instalat de joi un sistem de securitate in jurul cladirii BCE, in contextul in care militantii antiglobalizare au inceput sa soseasca la fata locului inca de la mijlocul saptamanii, la apelul organizatiei Blockupy. Multimea, estimata de autoritati vineri la circa 2.500 de protestatari, a fost intampinata de politisti inarmati si insotiti de ciobanesti germani, iar camioane cu tunuri de apa se aflau in apropiere, gata pentru a fi folosite.

Cel putin 20 de manifestanti au ridicat saltele gonflabile cu sloganul 'Razboiul Incepe Aici' scris pe ele, iar unii dintre ei au aruncat cu pietre inspre politisti, insa nu s-au produs incidente semnificative pana la acest moment, potrivit autoritatilor.

'Scopul blocadei este de a perturba operatiunile normale (la BCE)', a afirmat purtatorul de cuvant al miscarii, Martin Sommer, adaugand ca unii dintre angajati care au incercat sa ajunga la serviciu au fost intorsi din drum de multime.

BCE a anuntat ca a adoptat masuri pentru a ramane operationala si pentru a asigura siguranta angajatilor sai.

Demonstratia precede manifestatii la nivelul intregii Europe, planificate sambata, 1 iunie.