Sectorul bancar are influenta cea mai mare in scaderea, in 2013, a incasarilor la bugetul de stat din impozitul pe profit, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, intr-un interviu acordat Agerpres.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

"Nu avem inca datele finale la cinci luni, dar se mentine scaderea la incasarile din impozitul pe profit. Influenta cea mai mare la neincasarea impozitului pe profit o are sectorul bancar, in sensul ca impozitul pe profit platit de sectorul bancar este foarte redus, pentru ca sistemul bancar a beneficiat de anumite prevederi legislative astfel incat sa isi introduca pe costuri creditele neperformante. Aceasta a avut un efect puternic in profiturile lor si in impozitul pe care l-au platit", a afirmat Daniel Chitoiu.

Ministrul a apreciat ca profiturile bancilor s-au redus pentru ca acestea s-au limitat in ultimii ani de zile sa nu mai finanteze economia, ci sa astepte si sa cumpere titluri de stat si sa nu aiba niciun risc.

"Bineinteles ca profiturile obtinute sunt foarte mici din diferenta de dobanda, mai bine ar cauta solutii sa finanteze economia, sa castige mai mult si atunci si profiturile lor vor fi mai mari si impozitele platite la stat la fel, mai mari", a mai spus ministrul Finantelor.

Conform datelor Ministerului Finantelor pe primele patru luni din 2013, incasarile din impozitul pe profit reprezinta 7,7% din veniturile totale ale bugetului de stat si s-ai cifrat la 5,008 miliarde lei, in scadere cu 179,3 milioane lei (minus 3,5%) fata de aceeasi perioada a anului trecut.