Pentru a putea participa la negocierea privind vanzarea Oltchim, potentialii investitori trebuie sa activeze in industria chimica sau petrochimica, sa prezinte cel putin doua scrisori de bonitate bancara emise de banci de prim rang si scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienta bonitate similara de pe piata de profil, se arata intr-o nota remisa marti dimineata HotNews.ro de Ministerul Economiei. Cei selectati vor semna Acorduri de confidentialitate si vor putea efectua propriul due dilligence", se arata in nota remisa de Min. Economiei. Descarca din atasament anuntul oficial al Ministerului Economiei.

"Din structura actuala a Oltchim SA se desprinde o structura functionala din punct de vedere tehnic si productiv care va reprezenta Oltchim SPV, societate cu personalitate juridica distincta de Oltchim SA. Oltchim SPV va fi o societate avind ca asociat unic Oltchim SPV - societate in insolventa, cu aport integral constituit de aceasta din urnna, sub forma de aport in natura si numerar. In schimbul activelor transferate la Oltchim SPV, Oltchim SA - societate in insolventa, va totalitatea partilor sociale emise de Oltchinn SPV. Avand in vedere ca asupra activului functional al Oltchim SA sunt constituite drepturi de garantie mobiliara sau imobiliara, asupra partilor sociale detinute la Oltchim SPV, se va constitui drept de garantie similar si proportional cu garantia detinuta de fiecare creditor in parte, se mai arata in nota citata.

Reamintim ca Oltchim a mai fost obiectul unei tentative de privatizare, licitatia fiind castigata de omul de televiziune Dan Diaconescu. El nu a putet face insa dovada banilor necesari pentru preluarea combinatului. Reprezentantii OPSPI au constatat ca fiind nereale oferta de cumparare si declaratiile oficiale depuse la dosarul de privatizare de catre Dan Diaconescu, acesta fiind decazut din calitatea si drepturile de adjudecatar. Astfel, procedura de privatizare a fost declarata inchisa fara incheierea vreunui contract de cumparare a actiunilor sau creantelor oferite spre vanzare.

Premierul Victor Ponta a anuntat intr-o conferinta de presa, ca procesul de vanzare a actiunilor detinute de stat la Oltchim a esuat si ca Dan Diaconescu "nu a avut niciun moment capacitatea financiara si dorinta de a participa la privatizare, ci doar interese politice si de imagine, in detrimentul angajatilor de la Oltchim si al interesului statului roman". Premierul a anuntat totodata ca va trimite la Parchet documentele false prezentate de Dan Diaconescu bancii EximBank, iar Parchetul va actiona in consecinta.

De asemenea, Dan Diaconescu a sustinut, prezentand un document, ca acea "firma din Olanda" despre care Victor Ponta a spus ca nu exista este de fapt o firma din Gibraltar si n-are niciun fel de legatura cu informatiile prezentate de premier.

"Confirm ca nu exista niciun fel de cont la HSBC, dintr-un motiv foarte simplu, firma Gliding Ltd nu exista in Olanda. Este o firma cu acelasi nume in Marea Britanie, care se ocupa cu afaceri imobiliare. Singurele firme cu acest nume din Olanda au ca obiect vanzarea articolelor sportive", a declarat premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta anterior, in care a anuntat ca vanzarea participatiei pe care statul o avea la Oltchim catre Dan Diaconescu a esuat.