In luna aprilie 2013, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale din Romania au scazut in medie cu 0,7%., au transmis marti dimineata oficialii Institutului National de Statistica. Preturile productiei industriale au scazut atat pe piata interna (-0,4%), cat si pe piata externa (-1,4%). Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.

  • Deflatorul depinde nu doar de IPPI, ci si de indicele preturilor de consum. In 2010 si 2011, nivelul IPPI a fost de peste doua ori mai mare decat IPC ceea ce a franat puternic cresterea economica reala, iar presiunile facute de FMI si Banca Mondiala pentru restructurarea si eficientizarea industriei romanesti au avut in vedere in special evolutiile IPPI. Dar sa revenim la cifre.

Comparatie lunara: Preturile produselor energetice, determinante pentru evolutia lunara a preturilor productiei industriale

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat scaderi: cu 1,9% in industria energetica, cu 0,5% in industria bunurilor de capital, cu 0,3% in industria bunurilor intermediare si cu 0,1% in industria bunurilor de uz curent.

In cazul grupei bunurilor de folosinta indelungata, s-au inregistrat cresteri ale preturilor cu 0,2%.

  • Comparatie anuala: Preturile bunurilor de uz curent si produselor energetice: peste nivelul de 3,0%, inregistrat pentru total industrie

In aprilie 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent si la produsele energetice, cu 6,9% si respectiv cu 3,1%.

Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,6%, in timp ce preturile bunurilor intermediare cat si preturile bunurilor de capital au fost tranzactionate la un pret mai mare cu 1,6%.

Comparativ cu tarile din zona euro, statele din Europa Centrala si de Est (ECE) au o pondere mai mare a industriei in PIB (21,8% fata de 17,5% in perioada 2006 - 2012). Romania are o pondere de circa 26% a industriei in PIB iar dupa intrarea in criza economica, industria a fost motorul refacerii economiei, bazandu-se mai mult pe comenzile externe decat pe cele interne lovite de austeritate fiscala, asa cum spunea si Dan Bucsa, fostul economist al Unicredit Tiriac Bank.

  • Indicele preturilor productiei industriale masoara evolutia de ansamblu a preturilor produselor/serviciilor industriale fabricate si livrate in primul stadiu de comercializare de producatorii interni intr-o anumita perioada (denumita perioada curenta) fata de o perioada anterioara (denumita perioada de baza sau de referinta).

Variabila observata este pretul asociat acestor tranzactii care va fi determinat in functie de vanzator (operator economic), de specificul produsului supus tranzactionarii, de tipul de cumparator si de alte caracteristici ale tranzactiei.

Numarul mare de tranzactii efectuate de operatorii economici industriali, in cadrul economiei nationale, face imposibila urmarirea lor in totalitate. De aceea, observarea si culegerea preturilor de vanzare a produselor industriale care intra in calculul indicelui preturilor productiei industriale se realizeaza pe un esantion reprezentativ de operatori economici in cadrul fiecarei clase de activitate CAEN Rev.2, avand la baza un nomenclator unic de produse industriale.