Leul a atins in timpul tranzactiilor interbancare pragul de 4,5 lei/eur , dupa care a revenit in intervalul 4,478-4,49/eur, a declarat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale. "Leul a reactionat cel mai disproportionat, iar deprecierea este o consecinta a jucatorilor straini care renunta la titlurile de stat cu maturitati apropiate. Nu este insa un fenomen, dar presiunea pe leu se mentine", a mai spus dealerul citat. Potrivit aceleiasi surse, BNR nu va interveni in piata pentru a calma deprecierea intrucat iscarea este regionala si nu ar reusi mare lucru. "Probabil il va lasa sa se deprecieze mai departe pentru ca o interventie ar corecta cu atat mai mult cu cat cursul este mai depreciat", explica dealerul.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4580 - 4,4600 lei, respectiv cu 2,7 - 2,8 bani peste cotatiile de la inchiderea sedintei precedente, de 4,4300 - 4,4330 lei/euro.

Vezi aici cotatia Bloomberg EUR/RON in timp real

"Leul a pierdut peste 1% ieri, inregistrand o depreciere de circa 2,4% fata de nivelul de acum o saptamana pana la 4,46/EUR atins ultima data la sfarsitul lui decembrie. Atat miscarea de ieri cat si tendinta recenta de depreciere a leului au oglindit actiunea din pietele regionale, sugerand astfel ca aceasta sunt puternic legate de recenta corectie de la nivel global a apetitului investitorilor fata de activele cu risc relativ ridicat. Dat fiind ritmul accelerat al deprecierii, credem ca a crescut probabilitatea unor interventii ale bancii centrale in favoarea leului la aceste niveluri. Temerile legate de actiuni ale bancii centrale in piata valutara ar putea limita deprecierea leului astazi, in vreme ce credem ca datele cheie legate de piata fortei de munca din SUA de maine pot sa ofere posibilitatea unei corectii a deprecierii recente.

Cu leul aflat sub presiune, alimentand probabil temeri legate de posibile interventii valutare, ratele ON au crescut cu circa 50pb pana in jurul a 3,50%, insa ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap nu au reactionat. Date recente de la banca centrala indica indica faptul ca sistemul a avut si in luna mai un mic deficit de lichiditate, insa noi credem ca bancile active din system au avut de fapt un mic surplus. Astfel, continuam sa prognozam o scadere a ratelor pe termen scurt spre nivelurile minime record, insa credem ca procesul va fi unul de lunga durata. Detaliile acestei analize sunt prezentate in

publicatia Prophet de astazi. Ne asteptam ca ministerul finantelor sa vanda astazi obligatiuni la trei ani in valoare de suma planificata de 700 milioane lei, la un randament maxim de 4,85%. Rezultatul precedentei licitatii de titluri de stat semnaleaza ca obligatiunile noi emise astazi vor avea parte probabil de o cerere suficienta pentru a acoperi oferta, in pofida conditiilor de piata dificile. Faptul ca deprecierea leului nu a fost corelata cu miscari similare in piata titlurilor de stat in lei in ultimele doua zile este

inca un semn pozitiv pentru licitatia de azi", se arata intr-o nota remisa joi clientilor ING.