Presedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a anuntat, joi, in premiera nationala, ca se vor subventiona de la bugetul judetean cursele externe ale unor companii ce vor dori sa opereze de pe Aeroportul Oradea, care a primit, dupa multe asteptari si demersuri, finantarea pentru modernizarea pistei, transmite Agerpres.

"Aeroportul Oradea, dupa foarte multe zbateri, a primit finantarea proiectului prin care se modernizeaza si prelungeste pista la 2,2 km, inclusiv largirea ei, ceea ce va permite aterizarea si unor aeronave de capacitate mare. Aeroportul din Iasi, Craiova si Oradea sunt cele trei aerogari care au intrat la finantare, prin transferul unor sume europene, intre axe de finantare, in cadrul Ministerului Transporturilor, cu acceptul Comisiei Europene", a declarat Cornel Popa.

Dupa ce aeroportul a fost declarat, in 20 august 2012, ca aeroport international, CJ Bihor a facut demersuri pentru deschiderea aerogarii catre curse externe. In acest sens, a fost aprobata ideea subventionarii biletelor de avion ale pasagerilor, acceptata de Comisia Europeana, care a trimis instiintarea oficiala la CJ Bihor pe 30 mai 2013.

Subventionarea biletelor pentru companiile care vor opera de pe Aeroportul Oradea se va derula timp de cinci ani, companiile avand obligativitatea sa mentina cursele externe, inca cinci ani, si dupa acest interval. Subventiile biletelor de calatorie se vor acorda din bugetul judetean, fiind in valoare de 20 de euro pe pasager, in primul an, in scadere cu cate un euro, in cinci ani.

Popa a declarat ca au fost trimise solicitari catre mai multe companii aeriene, dintre care sase operatori, inclusiv low-cost, au reactionat imbucurator.

In ceea ce priveste destinatiile externe, Popa a precizat ca se va realiza un sondaj de opinie, in primul rand in mediul de afaceri, dar ca se preconizeaza deja un interes vadit catre Germania, Italia si Spania. O problema tehnica ce va trebui rezolvata pe aeroportul oradean este alimentarea avioanelor, din cauza careia distanta de zbor s-ar reduce la 1.000 de kilometri.