Unul dintre punctele - cheie pe agenda discutiilor de la Berlin dintre premierul Victor Ponta si cancelarul german Angela Merkel va fi situatia arieratelor inregistrate de statul roman catre companiile germane, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Problema datoriilor statului catre companiile straine nu este una noua, Merkel insistand asupra chestiunii si in octombrie 2010, cand a vizitat Romania. De altfel, si companiile din alte state isi cer platile cuvenite prin contractele incheiate si ramase neonorate financiar.

Reamintim ca premierul Victor Ponta va face pe 10 si 11 iunie o vizita la Berlin, unde se va intalni si cu cancelarul Angela Merkel.

Stingerea arieratelor este o conditie esentiala pentru inchiderea cu succes a actualului acord cu FMI, dupa cum a recunoscut premierul Ponta in urma cu doua sptamani.

De achitarea arieratelor si de privatizarea CFR Marfa depinde continuarea discutiilor si incheierea unei noi intelegeri intre Guvern si reprezentantii Fondului Monetar, au mai explicat sursele citate. "Reprezentantii unor state europene, stiind ca arieratele trebuie achitate, fac presiuni pentru urgentarea platilor catre companiile din tarile lor", mai spun acestea.

Scrisoarea de intentie va intra in board-ul Fondului Monetar International pe 25 iunie, iar in iulie vor avea loc discutii pentru a fi stabilita data vizitei in Romania pentru o noua intelegere, a declarat joi, la TVR, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu. "Dupa ce scrisoarea va intra in boardul FMI, in data de 25 iunie, ii vom contacta in iulie pentru a avea discutii si a stabili data vizitei in Romania pentru o noua intelegere. Nu am stabilit data efectiva de venire, dar am stabilit discutii pentru luna iulie pentru a fixa data", a spus Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi rezolvata pana la sfarsitul lunii iunie, cand se reuneste boardul FMI. Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns: "Nu are nimeni o asemenea garantie".

"Problema arieratelor nu e rezolvata, dar poate fi rezolvata pana intram in boardul FMI de la sfarsitul lui iunie. Ministrii Chitoiu si Voinea va pot da graficul nostru de reducere a arieratelor", a spus Ponta. Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns: "Nu are nimeni o asemenea garantie". "Chitoiu isi doreste, e normal, e ministru de Finanate", a spus Ponta. El a precizat ca este optimist referitor la prior actions. "Avem niste prior actions. Sunt optimist referitor la toate, chiar daca sunt foarte dificile - CFR Marfa, cat de greu mergem mai departe, dar merge. Arieratele - la fel. Pastrarea in toate tintele de deficit - asta s-a realizat si se realizeaza in continuare. E greu. Sunt optimist", a mai spus Ponta.

Acordul cu FMI expira in vara acestui an, iar autoritatile de la Bucuresti si-au propus sa incheie o noua intelegere financiara. Guvernul a decis miercuri sa ridice, in regim de urgenta, limita imprumuturilor pe care autoritatile locale le pot contracta pentru arierate, la 800 milioane lei, revenind astfel la plafonul decis initial, dar redus ulterior, cand a incercat sa impuna pe plan local ordinea de cheltuire a banilor din TVA si impozit. La 31 decembrie 2012, autoritatile locale inregistrau fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari un volum al arieratelor de 840,2 milioane lei. La finele lunii ianuarie 2013, arieratele au inregistrat o crestere de peste 300 milioane lei, ajungand la 1,18 miliarde lei. Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.