Leul a fost cotat vineri de BNR la 4,55/euro, maxim istoric al ultimelor 8 luni. Un nivel similar a mai fost atins in 26 octombrie 2012. "Discursul Presedintelui Fed, de acum doua saptamani si jumatate a lasat pietele sa creada intr-o normalizare mai rapida a ratelor dobanzilor, ceea ce a condus la cresterea randamentelor obligatiunilor americane si la iesirea de pe obligatiunile romanesti. ING considera ca datele asteptate vineri din SUA ar putea corecta evolutiile recente ale monedei nationale. Dincolo de evolutiile de astazi, leul pare vulnerabil la orice escaladare potentiala a tensiunii in pietele globale", se arata intr-o nota remisa vineri de ING, dupa anuntul privind cotatia BNR a leului.

La un curs de 4,55 de lei/eur, bilanturile bancilor sunt afectate, achizitiile din strainatate (importurile) se scumpesc iar datoriile in euro ale firmelor cresc la randul lor daca au scadenta in aceste zile. Nemaivorbind de impactul pe care cresterea preturilor de import il are asupra inflatiei tintitie de BNR. In aceste conditii, sugestia unor economisti potrivit careia BNR ar putea interveni in piata in zilele urmatoare pentru a calma aceste fluctuatii, capata un sens tot mai bine conturat.

Si celelalte monede din regiune s-au depreciat, insa miscarea leului a fost de mai mare amploare. "Leul a reactionat cel mai disproportionat, iar deprecierea este o consecinta a jucatorilor straini care renunta la titlurile de stat cu maturitati apropiate. Nu este insa un fenomen, dar presiunea pe leu se mentine", a explicat joi un dealer dintr-o banca comerciala.

"Totusi, ne temem ca aceasta rezolvare a problemei (o posibila interventie a BNR - n.r.) pe termen scurt ar putea aduce cu sine alte probleme pentru leu pe termen mai lung, deoarece interventiile ar rezulta in rate mai ridicate, care ar afecta eventual si mai tare titlurile de stat in lei. Asadar, credem ca alte masuri, precum o limita simbolica la suma disponibila la repo, ar putea fi luate in calcul. Pana atunci insa, datele legate de piata fortei de munca din SUA de astazi ar mai putea corecta din deprecierea recenta a leului", considera analistii ING Bank. In raport cu minimul din luna mai, leul a pierdut insa 5,7% fata de euro.

"Recenta slabire a leului s-a precipitat joi, moneda locala ajungand aproape de 4,55/EUR si totalizand o depreciere de peste 4% in ultima saptamana. Leul a pierdut teren cu pasi mai repezi decat monedele regionale in ultimele zile, insa legam acest fapt de activitatea din piata titlurilor de stat, intrucat ajustarea tarzie a randamentelor din piata locala in linie cu tendinta regionala nu putea fi decat brusca. Ilustrativa pentru acest lucru a fost cresterea de circa 25pb a randamentelor pe intreaga curba a titlurilor de stat in lei dupa rezultatul foarte slab al licitatiei de obligatiuni de ieri, miscare care a redus insa diferenta fata de cresterile din ultima saptamana a randamentelor pentru monedele regionale", se arata intr-o nota remisa vineri clientilor ING. Leul a fost cotat vineri de BNR la 4,55/euro, maxim istoric al ultimelor 8 luni. Un nivel similar a mai fost atins in 26 octombrie 2012.

"Chiar daca nu sunt semne clare legate de interventii oficiale pana in acest moment, credem ca sansele unor astfel de actiuni au crescut considerabil, intrucat ne aflam acum la nivelurile din decembrie de la care a inceput aprecierea condusa de intrarile straine", se mai arata in nota citata. Acest fapt ar putea determina banca centrala sa utilizeze din cresterea estimata de aproape 3 miliarde euro a rezervelor valutare pe fondul interventiilor ce au avut loc de atunci. "Totusi, ne temem ca aceasta rezolvare a problemei pe termen scurt ar putea aduce cu sine alte probleme pentru leu pe termen mai lung, deoarece interventiile ar rezulta in rate mai ridicate ce ar afecta eventual si mai tare titlurile de stat in lei. Asadar, credem ca alte masuri, precum o limita simbolica la suma disponibila la repo, ar putea fi luate in calcul. Pana atunci insa, datele legate de piata fortei de munca din SUA de astazi ar mai putea corecta din deprecierea recenta a leului", conchid analistii ING.

Sedinta de joii a fost agitata de asemenea si in piata de lichiditate, cu ratele ON crescand usor pana la 3,75%, in vreme ce ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap au urcat cu circa 25pb. Aceste miscari pot fi explicate prin temeri legate de interventii valutare ale bancii centrale, insa credem ca ajustarea mai puternica a ratelor pe termene mai lungi reflecta si retargerea unor investitori de pe piata de FX din care isi finantasera detinerile de titluri de stat.

Dupa cateva zile de liniste, randamentele de pe curba titlurilor de stat in lei au crescut ieri cu circa 25pb, aliniindu-se la tendita regionala. Ajustarea a fost declansata de rezultatul foarte slab al licitatiei de obligatiuni pe trei ani.

Instrumentul a fost vandut intr-o suma de 500 milioanei lei, mai putin decat cea planificata de 700 milioane lei, fiind pentru prima data din noiembrie cand se intampla acest lucru. Mai mult, randamentul maxim de 5,10% a fost cu circa 15pb peste prognoza noastra si cu 20pb peste piata secundara pentru titluri similare. Conditiile dificile de piata s-au reflectat si in rportul cerere-oferta de 1,2x, cel mai scazut pentru acest tip de instrumente din iulie 2010. Ne reafirmam ingrijorarea ca potentialele interventii valutare ale bancii centrale ar putea afecta eventual conditiile de lichiditate si implicit titlurile de stat in lei, conchid autorii analizei.