Leul s-a depreciat in saptamana 3-7 iunie de la 4,40/eur la 4,55/eur, Orange a anuntat ca isi lanseaza serviciul de televiziune, iar inmatricularile Dacia au urcat cu aproape 10% in Germania, pe o piata in scadere. Acestea sunt doar trei dintre evenimentele economice importante consemnate in saptamana care a trecut. HotNews a realizat un top al acestor evenimente, adaugand si datele economice importante la care ne putem astepta saptamana care urmeaza. Topul nu este realizat in mod necesar in functie de criteriul impactului economic. Tu ce evenimente ai adauga la acest top?

  • Top evenimente interne

1. Leul a fost cotat vineri de BNR la 4,55/euro, maxim istoric al ultimelor 8 luni.Un nivel similar a mai fost atins in 26 octombrie 2012. Explicatiile tin de orientarea pietelor catre randamente mai mari. "Discursul Presedintelui Fed, de acum doua saptamani si jumatate a lasat pietele sa creada intr-o normalizare mai rapida a ratelor dobanzilor, ceea ce a condus la cresterea randamentelor obligatiunilor americane si la iesirea de pe obligatiunile romanesti.

La un curs de 4,55 de lei/eur, bilanturile bancilor sunt afectate, achizitiile din strainatate (importurile) se scumpesc iar datoriile in euro ale firmelor cresc la randul lor daca au scadenta in aceste zile. Nemaivorbind de impactul pe care cresterea preturilor de import il are asupra inflatiei tintitie de BNR. In aceste conditii, sugestia unor economisti potrivit careia BNR ar putea interveni in piata in zilele urmatoare pentru a calma aceste fluctuatii, capata un sens tot mai bine conturat.

Si celelalte monede din regiune s-au depreciat, insa miscarea leului a fost de mai mare amploare. "Leul a reactionat cel mai disproportionat, iar deprecierea este o consecinta a jucatorilor straini care renunta la titlurile de stat cu maturitati apropiate. Nu este insa un fenomen, dar presiunea pe leu se mentine", a explicat joi un dealer dintr-o banca comerciala.

2. Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind regenerabilele, dar numai teoretic. Practic, inca se lucreaza pe textul legii . Guvernul nu se grabeste sa publice Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi. Actul normativ a fost aprobat marti, 4 iunie, insa nici pana acum nu a aparut in Monitor, chiar daca este asteptata publicarea acestuia cu mare nerabdare, atat de producatorii de energie regenerabila, cat si de marii consumatori. In acest moment nu sunt cunoscute prevederile acestei ordonante de urgenta mult discutate, iar actorii de pe piata energetica nu stiu inca la ce sa se astepte incepand cu 1 iulie 2013. Potrivit unor surse din piata, actul normativ nu a aparut inca in Monitor din cauza ca Departamentul pentru Energie inca lucreaza pe textul legii. Teoretic, Guvernul trebuie sa aprobe forma finala. In acest caz, forma finala este discutata si dupa aprobare.

Ordonanta nu a aparut in Monitor din cauza unei prevederi controversate care ar favorizeaza marii consumatori, mai spun surse din piata. Proiectul prevedea ca cei care au un consum mai mare de 150.000 MWh pe an ar urma sa plateasca certificate verzi doar pentru 50% din cantitatea de energie achizitionata. Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu aceasta prevedere, fiind asimilata ajutorului de stat. In acest caz, este nevoie de notificarea Comisiei Europene si obtinerea unui aviz favorabil.

3. Guvernul a aprobat o noua ordonanta de urgenta pentru arbitrul pietelor financiare. Ordonanta va reduce numarul de membri Premierul Victor Ponta a anuntat ca in sedinta de marti va fi discutat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind personalul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Potrivit premierului, numarul de membri ai ASF va fi redus de la 19 la 11. "E clar ca intentiile bune au fost intelese gresit de cei numiti acolo", a spus premierul. Insa, potrivit datelor prezentate pe site-ul ASF, institutia este condusa de un consiliu format din 17 membri. De asemenea, Ponta a afirmat ca salariile compensatorii ale celor care si-au intrerupt mandatul de la fostele institutii, CNVM, CSSPP, CSA, care acum se afla in componenta ASF vor fi impozitate cu 85%. ASF fusese infiintata tot printr-o ordonanta de urgenta a guvernului Ponta.

Ponta sustine ca au fost acordate deja salarii compensatorii pentru trei fosti membri, cate 230.000 de euro net pentru fiecare: Dan Constantinescu, Daniela Popa si Biro Albin. "Inteleg ca au facut si altii asemenea cereri. Cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult, daca ma intrebati. Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu pe care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros e un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania si as vrea sa punem capat la aceste practici", a adaugat Ponta.

4. "Televiziunea se schimba cu Orange": Operatorul a invitat presa pe 11 iunie pentru a-si prezenta "cel mai asteptat serviciu al anului". Orange Romania a transmis miercuri catre presa o invitatie la un eveniment ce va avea loc pe 11 iunie 2013, in care va prezenta detalii despre "cel mai asteptat serviciu" din portofoliul sau. 'Pregateste-te sa vezi lumea altfel' si 'televiziunea se schimba cu Orange' se mentioneaza in invitatie", cel mai probabil fiind vorba despre lansarea serviciului de televiziune. Amintim ca saptamana trecuta, pe 21 mai, Orange a primit avizul CNA pentru retransmisia a 99 de programe TV prin satelit. Surse au declarat, pe 17 mai, pentru HotNews.ro ca denumirea retelei pregatite de Orange este Orange TV si ca operatorul se asteapta la 50.000 de abonati la acest serviciu, oferit in sistem DTH (satelit) si OTT (Over the top - consumatorii pot receptiona canalele TV prin terminale conectate la Internet).

In proiectul de grila transmis la CNA, Orange include 99 de programe, dintre care 29 sunt HD. Grila include, intre altele, toate posturile Pro TV, ale Intact, principalele posturi centrale de stiri, Kanal D, Prima TV, Trinitas, posturile distribuite de Chello Central Europe, Discovery, posturi internationale BBC, posturi de muzica, sport, divertisment etc. Acoperirea serviciului este nationala, potrivit datelor depuse la CNA.

5. Bancile au calculat pierderi de 5 mld. lei din introducerea proceselor colective pe clauze abuzive

Bancile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia, studiul de impact fiind realizat de Banca Nationala a Romaniei, care a informat Guvernul, transmite Mediafax.

Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.Simularea BNR a avut in vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instantele de judecata, inclusiv in conditiile in care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu intelegeri negociate. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori prevede ca pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeste negocierea.

Cu toate aceastea, se pare ca au exsistat banci care au sustinut ca impactul este minim si ca nu ar putea pierde niciun proces.

Potrivit unor surse judiciare, studiul de impact arata o deteriorare a situatiei financiare doar in cazul a doua banci mari, insa nici in aceasta situatie nu ar fi vorba de vreun pericol pentru ca vreo institutie de credit sa intre in faliment ca urmare a aplicarii prevederii.

6. Datele PIB din primul trimestru, revizuite marginal in urcare; cresterea dependenta de exporturi

Produsul Intern Burt a crescut in primul trimestru cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut si cu 0,7% comparativ cu rezultatele inregistrate in ultimul trimestru din 2012, cresteri usor peste cele anuntate prin datele semnal publicate de Institutul National de Statistica in luna mai.

Anterior, INS a anuntat ca produsul intern brut in primul trimestru al acestui an a crescut, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar fata de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria bruta.

Datele prezentate de INS indica, totusi perspective incerte ale evolutiei economice, intrucat atat agricultua, pe partea de formare, cat si consumul individual, pe parte de utilizare, au avut contributii negative la cresterea PIB pe primul trimestru, iar determinante pe partea de utilizare raman exporturile.

In aceste conditii, cresterea economica apare ca fiind strict legata de evolutia internationala, in principal a economiilor din UE, principalul partener comercial.

7. Privatizarea CFR Marfa continua cu doi ofertanti; plicul OmniTRAX nu continea oferta preliminara

Privatizarea CFR Marfa va continua doar cu Grup Feroviar Roman si asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz, in conditiile in care plicul depus de americanii de la OmniTRAX nu continea oferta preliminara si neangajanta.

"Ministerul Transporturilor va informeaza ca, in cadrul procesului de privatizare a CFR Marfa s-a incheiat procedura de verificare a documentelor depuse de catre cei trei investitori inscrisi pe ?Lista scurta?, in etapa de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante. Potentialii cumparatori aveau obligatia depunerii plicurilor continand ofertele preliminare si neangajante, precum si comentariile asupra cadrului contractual, pana miercuri, 5 iunie 2013, ora 16.00, acesta fiind termen de decadere. In urma analizarii documentelor de mai sus, s-a constatat ca Grup Feroviar Roman si asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz au depus ofertele preliminare si neangajante si comentariile asupra contractului de vanzare-cumparare de actiuni, conform anuntului si dosarului de prezentare, iar plicul depus de catre OmniTRAX nu continea oferta preliminara si neangajanta si nici comentariile asupra contractului de vanzare-cumparare de actiuni", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Comisia de Privatizare din Ministerul Transporturilor va organiza sesiuni de clarificari cu cei doi ofertanti care au depus documentatia completa.

Top evenimente externe

1. Seful BCE vede o posibila stabilizare a zonei euro in acest an. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca perspectiva economica a zonei euro coninua sa fie "dificila", insa situatia s-ar putea stabiliza, iar a doua parte a acestui an ar putea aduce o usoara revenire a economiei, transmite Bloomberg.

"Exista cateva semne care anunta o posibila stabilizare. Scenariul nostru de baza continua sa fie o revenire foarte lenta incepand din a doua parte a anului", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut in timpul unei vizite la Shanghai si postat pe site-ul BCE.

Draghi a redus in luna mai dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, semnaland ca BCE este pregatita sa continue scaderea ratei cheie daca situatia economica se va inrautati.

Somajul din zona euro a atins un nou record in aprilie, de peste 12%, iar recesiunea s-a inrautatit in primul trimestru.

Majoritatea analistilor anticipeaza ca BCE nu va reduce din nou dobanda la sedinta de politica monetara de joi.

2. Bursa de la Istanbul, in cadere libera in urma violentelor dintre politie si protestatari

Bursa de la Istanbul este in scadere puternica luni, cu peste 6%, dupa o saptamana de proteste in Turcia care s-au extins la nivel national si s-au transformat in weekend in confruntari violente intre manifestanti si fortele de securitate.

Indicele Istanbul National 30 afiseaza un declin de 6,58% in jurul pranzului, potrivit MarketWatch.

Fata de inceputul saptamanii trecute, indicele de referinta al bursei din Turcia a scazut cu aproximativ 13%.

Demonstratiile au inceput saptamana trecuta la Istanbul, cand fortele de ordine au intervenit cu tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru dispersarea unui protest pasnic impotriva unui proiect imobiliar care vizeaza demolarea unui parc pentru dezvoltarea unui centru comercial.

Protestele au evoluat intr-o miscare impotriva guvernului Erdogan, caruia i se cere demisia.

3. Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro

Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reactie in situatii de criza care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizata a subiectului, transmite Bloomberg.

Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg News.

Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene. Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor.

Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document.

4.Inmatricularile Dacia in Germania au urcat cu 9,3% in primele cinci luni, intr-o piata in scadere Inmatricularile de autoturisme Dacia in Germania au crescut in primele cinci luni ale anului cu 9,3%, la 18.802 unitati, in timp ce piata a scazut cu 8,8%, la 1,22 milioane de unitati, potrivit datelor oficiului pentru inmatriculari auto german KBA, transmise de Mediafax

Dintre cele 33 de marci analizate, doar alte sase, alaturi de Dacia, au inregistrat cresteri. Astfel, inmatricularile Jaguar au urcat cu 45%, la 1.838 unitati, Seat cu 31%, la 33.659 unitati, Land Rover cu 23%, la 5.917 unitati, Subaru cu 5,2%, la 4.018 unitati, KIA cu 4,1%, la 23.716 unitati, in timp ce Porsche a avansat cu 3,1%, la 9.772 unitati.

Cota de piata a Dacia s-a situat la 1,5% in intervalul ianuarie-mai.

Marca Renault a grupului francez cu acelasi nume, care detine si Dacia, a consemnat un declin de 9,2%, la 41.966 autoturisme. Renault a avut o cota de piata de 3,4% in Germania in perioada analizata.

In luna mai, Dacia a consemnat o crestere a inmatricularilor de autoturisme noi de 19,2%, la 4.193 unitati, in timp ce piata germana s-a contractat cu 9,9%, la 261.316 autoturisme.

5. CE propune transferul supravegherii LIBOR de la Londra la Paris, la o agentie a UE

Comisia Europeana (CE) a propus transferarea responsabilitatilor de supraveghere a indicelui de dobanda LIBOR din Marea Britanie la Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare si Pietelor (ESMA), institutie independenta a UE, cu sediul la Paris, transmite Bloomberg.

Decizia este justificata prin importanta ratelor LIBOR, care influenteaza banci, fonduri de investitii si populatia din mai multe state UE, potrivit unui proiect de directiva obtinut de Bloomberg.

Supravegherea unor indici de importanta critica privind dobanzile de pe piata interbancara de catre autoritati nationale de reglementare nu va fi eficienta in ceea ce priveste solutionarea riscurilor presupuse de astfel de indicatori, se spune in document.

In prezent, indicele LIBOR este supravegheat de FCA, sau Autoritatea pentru Conduita Financiara din Marea Britanie.

Autoritatile de reglementare la nivel global cauta alternative la LIBOR, dupa ce autoritatile din Statele Unite si Marea Britanie au descoperit ca anumite banci importante au conspirat pentru a manipula dobanzile.

Royal Bank of Scotland si Barclays (Marea Britanie) si UBS (Elvetia) au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari pentru astfel de nereguli, iar ancheta continua la peste 10 institutii financiare.

6. Banca centrala a Germaniei a redus prognoza de crestere economica pentru 2013 si 2014 Bundesbank, banca cenrala a Germaniei, a redus prognoza de crestere economica pentru acest an si pentru anul viitor, insa a afisat incredere ca recesiunea din zona euro a luat sfarsit, transmite Bloomberg.

Institutia de la Frankfurt a coborat prognoza de crestere economica a Germaniei pentru acest an de la 0,4% la 0,3%.

Pentru anul viitor, estimarea a fost redusa de la 1,9% la 1,5%.

"Multe vor depinde de stabilizarea situatiei din tarile de criza din zona euro si de progresul care va fi inregistrat acolo de fortele de expansiune. O revenire sustinuta in economia globala este la fel de importanta ca preconditie pentru scenariul de crestere pe care l-am asumat", a declarat intr-un comunicat presedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Ecconomia germana a crescut cu 0,1% in primele trei luni ale acestui an.

Increderea din mediul de afaceri german a crescut in luna mai pentru prima data din februarie, iar consumul intern este sustinut de situatia buna de pe piata muncii, pe fondul dobanzilor reduse.

7. UE vrea sa acorde tratament preferential pentru persoane fizice si IMM in cazul esecului unei banci

Uniunea Europeana vrea sa acorde mai multa protectie pentru depozitele persoanelor fizice si ale firmelor mici si mijlocii in legislatia privind rezolutia unei banci, conturile companiilor mari urmand sa fie primele accesate pentru recapitalizarea unei institutii de credit aflate in dificultate, scrie Mediafax.

Potrivit unei noi variante a proiectului de directiva UE privind rezolutia bancara, consultata de Wall Street Journal (WSJ), autoritatile vor impune mai intai pierderi asupra depozitelor negarantate, care depasesc 100.000 de euro, detinute de companii mari, in timp ce conturile persoanelor fizice si ale firmelor cu mai putin de 250 de angajati, o cifra de afaceri anuala de sub 50 milioane euro si active de pana la 43 milioane euro vor fi accesate numai daca sumele trase din depozitele mentionate anterior vor fi insuficiente.

Procedura de bail-in (salvare cu resurse proprii) aplicata in Cipru, la Bank of Cyprus, este inclusa intr-un proiect de directiva privind "rezolutia" bancara, pregatit de Comisia Europeana inca din vara anului trecut, caruia i-au fost aduse mai multe amendamente dupa solutionarea crizei din Cipru printr-un acord care presupune restructurarea sectorului bancar.

Potrivit directivei, rezolutia reprezinta restructurarea unei institutii financiare in vederea asigurarii continuitatii functionarii activitatilor sale esentiale, mentinerii stabilitatii financiare si restaurarii, in totalitate sau partial, a viabilitatii bancii respective.

Restructurarea va fi finantata "din resurse proprii", adica nu din bani publici, pierderile urmand sa fie distribuite intre actionari, investitori, creditori si deponenti, cu anumite exceptii, in principal depozitele mai mici de 100.000 de euro, pragul de garantare la nivelul UE.

Evenimente de urmarit in saptamana 10-15 iunie

INS va publica lucrarile de constructii in aprilie (10 iunie), Cifra de afaceri in comert si servicii de piata prestate in principal populatiei * aprilie (10 iunie), Comertul international cu bunuri al Romaniei (date estimate) aprilie (10 iunie) si Miscarea naturala a populatiei aprilie ( 10 iunie)

Tu ce evenimente ai adauga la acest top?