Leul se tranzactiona in prima sedinta a saptamanii, in jurul orei 11,15 la un curs de 4,54/eur, dupa ce vineri fusese cotat la un nivel maxim al ultimelor 8 luni- 4,55/eur. "Dupa o depreciere de pana la 4,58/EUR, nivel atins ultima data la mijlocul lui octombrie, leul si-a revenit pe finalul sedintei de vineri, reusind chiar sa incheie ziua usor apreciat la 4,51/EUR. Avansul monedei locale a fost probabil impulsionat de interventia confirmata a bancii centrale din Polonia, in vreme ce reactia pozitiva a pietelor la datele legate de forta de munca din SUA a fost de asemenea un posibil declansator", se arata intr-o nota a economistilor ING.

"In vreme ce pana acum nu am observat semne clare de interventii ale BNR, ratele pe termene scurte au crescut cel mai probabil pe fondul amplificarii temerilor legate de interventii ale bancii centrale. Conditii de lichiditate mai restrictive ar putea avea consecinte ample asupra leului, de aceea credem ca Banca nu va interveni semnificativ pentru a apara leul si mai degraba va utiliza masuri cu efecte mai putin puternice, precum o limita de suma la repo. Tonul usor mai calm din pietele externe ofera fondul unei zile linistite pentru leu, in care ne asteptam ca moneda locala sa ramana in jurul nivelurilor curente", se arata in documentul citat.

Cresterea ratelor de pe curba FX swap a condus cel mai probabil si la cresterile de 10-15pb inregistrate pe segmentul 1Y-3Y de pe curba randamentelor pentru titluri de stat, in vreme ce la obligatiunile pe 5Y nu sau inregistrat modificari. In lumina ultimelor evenimente, credem ca ministerul finantelor va vinde suma planificata relativ redusa de 300 milioane lei in titluri de stat pe trei ani astazi, la un randament maxim de usor sub 5,20%. Acest nivel se afla in interiorul marjei cotatiilor din piata, insa acest lucru nu ar semnala decat o stabilizare a pietei, in vreme ce revenirea este in cotinuare dependenta de climatul extern, mai spus economistii bancii amintite.