In trimestrul I 2013, numarul mediu de pensionari a fost de 5,433 milioane persoane, in scadere cu 98.000 de persoane fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 22.000 persoane fata de trimestrul IV 2012, transmite vineri Institutul National de Statistica. Pensia medie lunara a fost in trimestrul I 2013 de 795 lei, mai mare cu 3,8% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 1,1% fata de trimestrul IV 2012.

  • Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 86,3% in totalul celor de asigurari sociale.
  • Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 800 lei in trimestrul I 2013, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (641 lei in judetul Giurgiu fata de 1010 lei in Municipiul Bucuresti)



    .
  • Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,4%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
  • Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii " anticipata si anticipata partial" au reprezentat 2,2%.
  • Indicele pensiei medii reale pentru trimestrul I 2013, fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 98,6%.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul I 2013, a fost de 560.500 persoane, din care:

  • 396.600 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,5% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
  • 163.900 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 28,1% din totalul acestora.

Din totalul pensionarilor, doar 20,9% isi continua activitatea profesionala, se arata intr-o cercetare publicata de Institutul National de Statistica, intitulata "Tranzitia de la munca la pensionare". Majoritatea covarsitoare a pensionarilor ocupati lucrau in sectorul agricol (97,0%) si aveau statut profesional de lucrator pe cont propriu sau lucrator familial neremunerat (98,5%); 90,5% au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte. Aproape doua cincimi (38,1%) dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei.

Putin peste jumatate (51,7%) dintre persoanele de 50-69 ani care au facut obiectul anchetei beneficiau de un tip sau altul de pensie.Pentru 29,9% dintre pensionarii retrasi de pe piata muncii, factorul determinant pentru incetarea activitatii profesionale a fost existenta problemelor de sanatate.

Citeste aici mai multe despre tranzitia de la munca la pensionare

Numarul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din Romania indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani si vaduve de razboi) si sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor, sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determina prin insumarea numarului de pensionari existenti in plata in fiecare luna, raportat la numarul de luni din perioada de referinta.

Numarul mediu al pensionarilor din sistemul asigurarilor sociale cuprinde: pensionarii de asigurari sociale de stat; pensionarii proveniti din fostul sistem de asigurari pentru agricultori; pensionarii de asigurari sociale din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii; pensionarii de asigurari sociale din evidenta Ministerului Culturii; pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor.

Pe categorii, pensiile se clasifica astfel: pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata, pensie anticipata partiala, pensie de invaliditate, pensie de urmas, ajutor social tip pensie, pensii IOVR.

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de Legea nr. 263/2010.

Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010.

Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza unor afectiuni specificate de legislatia in vigoare.

Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmas: a) pana la varsta de 16 ani; b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani; c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Pensiile IOVR se acorda invalizilor si accidentatilor de razboi, urmasilor celor morti sau disparuti in razboi, precum si urmasilor fostilor pensionari invalizi si accidentati de razboi si se stabilesc potrivit prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR.