Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" SA informeaza actionarii si investitorii asupra statusului investigatiei intreprinse de Comisia Europeana (CE), privind abuzul de pozitie dominanta impotriva OPCOM, bursa de energie din Romania, investigatie deschisa in decembrie 2012, se arata intr-un comunicat remis marti, Bursei de Valori. Transelectrica respinge opiniile preliminare formulate de Directia Generala de Concurenta din cadrul CE si intentioneaza sa faca uz de toate mijloacele legale care stau la dispozitia sa pentru a se apara, se mai arata in comunicat.

Transelectrica a primit in data de 04.06.2013 o Comunicare si Dosarul aferent in data de 10.06.2013, privind obiectiunile Directiei Generale de Concurenta referitoare la practica comerciala a OPCOM de a solicita participantilor la pietele spot de energie electrica de a fi inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

"Comunicatul privind obiectiunile prezinta opinia preliminara a Comisiei Europene, mentionand ca operatorul pietei de energie discrimineaza societatile comerciale pe motiv de nationalitate/loc de stabilire, incalcand astfel normele antitrust ale UE, respectiv art.102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si art. 54 din Acordul privind Spatiul Economic European.

Trimiterea unei constatari provizorii privind obiectiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigatiei, aceasta fiind o etapa formala in investigatiile CE, cei implicati avand astfel posibilitatea de a-si prezenta observatiile in scris sau de a solicita o audiere.

In cazul in care, ulterior, CE ajunge la concluzia ca exista dovezi suficiente cu privire la existenta unei incalcari, dupa ce partile si-au exercitat dreptul la aparare, aceasta poate emite o decizie prin care solicita sa puna capat respectivului comportament si poate aplica o amenda de pana la 10 % din cifra de afaceri", spune comunicatul companiei trimis marti BVB.

Transelectrica respinge opiniile preliminare formulate de Directia Generala de Concurenta din cadrul CE si intentioneaza sa faca uz de toate mijloacele legale care stau la dispozitia sa pentru a se apara, se mai arata in comunicat.

Ca prima etapa urmeaza sa fie exprimate punctele de vedere ale companiei la obiectiunile formulate de Comisie, solicitand ca acestea sa fie sustinute in cadrul unei audieri. Mentionam ca si OPCOM este angajata intr-un demers similar.

Transelectrica a fost introdusa in aceasta investigatie datorita faptului ca detine 100% din actiunile OPCOM. OPCOM nu este inclusa in situatiile financiare consolidate ale Transelectrica.