Leul a indurat o depreciere severa in ultimele saptamani, o evolutie ce poate duce la o continuare a acetei tendinte dupa sedinta de politica monetara a Rezervei Federale de miercuri seara, se arata intr-un studiu Admiral Markets. Politica monetara la nivel global, dar in special cea a Rezervei Federale, este o parte critica a infrastructurii pietelor financiare in acest moment.

  • Dependente de stimuli, pietele de capital se pot prabusi daca americanii nu mai tiparesc

Politica monetara la nivel global, dar in special cea a Rezervei Federale, este o parte critica a infrastructurii pietelor financiare in acest moment. Prima manevra a fost efectuata de banca centrala americana in 2008, pentru a preveni colapsul sistemului financiar, o cauza nobila in opinia bancherilor din intreaga lume. Pentru prima data in ultimii 5 ani, au aparut speculatii ca politica monetara de relaxare, ce a propagat un flux masiv de capital in intreaga lume, generand bule speculative, va fi incetinita, cu efect devastator asupra tuturor claselor de active, inclusiv asupra monedei nationale.

  • Corelatia pozitiva dintre Leu si Burse, aflate la maxime istorice, este amenintatoare

In ultimele luni, leul si principalii indici bursieri au aratat o corelatie pozitiva foarte puternica (vezi grafic).

Cand bursele de actiuni au crescut, cursul EurRon a scazut, iar cand bursele au scazut pe baza speculatiilor ca FED va normaliza politica monetara, EurRon a crescut. Leul este sensibil la sentimentul global fata de risc, fiind o valuta mai riscanta decat euro, la randu-i mai riscanta decat dolarul, spun analistii Admiral Markets, o companie specializata in servicii pe piata valutara.

Care sunt sansele ca FED sa anunte o astfel de masura la sedinta din aceasta seara, ora Romaniei 21:00

Mai mici de 50% estimeaza analistii Admiral Markets. Tocmai de aceea, ar fi oarecum surprinzatoare si efectul aversiunii fata de risc ar fi sever. Pietele ar putea fi foarte volatile iar leul s-ar putea deprecia rapid fata de euro si franc, dar mai ales fata de dolar.

Vestile nu sunt prea bune nici in cazul mentinerii programului stimulativ in valoare de 85 miliarde de dolari lunar. Ben Bernanke, Presedintele Bancii Centrale, ar putea indica o inevitabila schimbare de politica monetara la sedinta din luna septembrie. Sunt putine sanse ca efectul pozitiv asupra pietelor sa fie de durata si aprecierea leului sa fie mai mult decat temporara, in cel mai fericit scenariu, apreciaza analistii de la Admiral Markets.