"PIB-ul Romaniei a avut o evolutie pozitiva peste asteptari in primul trimestru al anului, cu o crestere de 0,5% fata de T4 al anului trecut. Factorul principal care a stimulat aceasta evolutie a fost activitatea industriala in crestere. Pe baza acestui rezultat, am revizuit in crestere estimarile PIB pentru 2013, la un nivel de 1,8%, de la cel estimat in urma cu trei luni, de sub 1%. Ne asteptam ca ritmul de crestere sa accelereze pana la 2% in 2014, pe masura ce conditiile se amelioreaza in Zona Euro, iar inflatia coboara. In plus, este posibil ca economia locala sa beneficieze de pe urma unei relaxari a politicii monetare, intrucat Banca Nationala va incepe cel mai probabil sa scada rata inflatiei spre sfarsitul anului. Cu toate acestea, pe termen scurt, estimam o crestere modesta", se arata in raportul trimestrial Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) lansat joi. (vezi atasamet)

Exporturile slabe si somajul tot mai ridicat vor continua sa limiteze cresterea, prelungind recesiunea in Zona Euro peste termenele anticipate anterior. Desi exista o serie de semnale pozitive in regiune, cresterea va fi aproape inexistenta anul acesta, in cazul in care BCE nu intreprinde masuri substantiale, conform raportului trimestrial Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) lansat astazi.

Raportul EEF estimeaza o contractie de 0,6% pentru Zona Euro in 2013, reprezentand un declin usor mai accentuat decat in 2012. O revenire foarte modesta este asteptata pentru 2014, cand PIB-ul va creste cu 0,9%, respectiv cu aproximativ 1,5% pe an in perioada 2015-2017. Somajul va atinge un varf de 12,7% din totalul fortei de munca din Zona Euro in primul trimestru al anului viitor.

Raportul semnaleaza de asemenea o schimbare a discursului celor care elaboreaza politici publice, de la o austeritate fiscala, la incredere in parghiile fiscale. Se estimeaza ca injumatatirea masurilor de austeritate planificate in prezent ar face posibila o crestere PIB de aproximativ 1% in 2014, de pe urma careia, Grecia si Spania ar beneficia cel mai mult. In plus, EEF considera ca sunt necesare masuri suplimentare pentru a incuraja reformele bancare ce ar permite finantarea mai ieftina a imprumuturilor pentru IMM-uri.

Marie Diron, Senior Economic Adviser in cadrul EEF explica, "Sunt foarte putine lucruri care ar putea imbunatati cresterea in Zona Euro pe termen scurt. Reformele structurale care sunt implementate in special la periferie necesita timp pentru a avea un impact asupra PIB-ului. Cu toate acestea, relaxarea austeritatii fiscale inseamna ca anumite masuri planificate, care ar fi putut limita semnificativ cresterea, au fost astfel evitate".

Raportul estimeaza ca somajul va creste la 12,7% in Zona Euro. Mai dificila este situatia somajului in randurile tinerilor, care se situeaza la o medie de 24% in Zona Euro, in timp ce in Grecia si Spania, acesta a ajuns la niveluri-record de 59% si respectiv 56%.

Marie comenteaza: "Rata somajului a crescut mai mult decat ne asteptam in Zona Euro. Acest lucru demonstreaza ca austeritatea a fost mult mai daunatoare pentru economie decat se preconiza initial. Mentinerea acestui fenomen pe termen lung, mai ales in randurile tinerilor, va avea ca rezultat pierderea competentelor si deconectarea de la piata muncii, ceea ce afecteaza perspectivele Zonei Euro pe termen mediu"

Perspective pentru Romania

PIB-ul Romaniei a avut o evolutie pozitiva peste asteptari in primul trimestru al anului, cu o crestere de 0,5% fata de T4 al anului trecut. Factorul principal care a stimulat aceasta evolutie a fost activitatea industriala in crestere. Pe baza acestui rezultat, am revizuit in crestere estimarile PIB pentru 2013, la un nivel de 1,8%, de la cel estimat in urma cu trei luni, de sub 1%.

Ne asteptam ca ritmul de crestere sa accelereze pana la 2% in 2014, pe masura ce conditiile se amelioreaza in Zona Euro, iar inflatia coboara. In plus, este posibil ca economia locala sa beneficieze de pe urma unei relaxari a politicii monetare, intrucat Banca Nationala va incepe cel mai probabil sa scada rata inflatiei spre sfarsitul anului. Cu toate acestea, pe termen scurt, estimam o crestere modesta, cauzata in principal de urmatorii factori:

  • Conditii externe slabe - cererea din Zona Euro, care absoarbe majoritatea exporturilor romanesti, va ramane in continuare slaba pe parcursul anului 2013, motiv pentru care cresterea volumelor de export nu va depasi 0,9% anul acesta. Pe masura ce Zona Euro iese din recesiune, nivelul exporturilor este preconizat sa creasca in 2014 cu 3%.
  • Cresterea salariilor reale ramane modesta - nivelul salariilor reale a scazut in primul trimestru, iar inflatia a depasit cresterea veniturilor medii nominale. Desi este posibil ca inflatia sa stagneze in a doua jumatate a anului, cresterea salariilor reale va fi modesta. Piata muncii ramane slabita, cu un somaj ce depaseste 5%. In acest context, consumul domestic va creste cu doar 1,5%, fata de 1,2% anul trecut.
  • Conditiile de creditare raman incordate ¬ creditarea sectorului privat nu a crescut in primul trimestru. Destructurarea bancilor si numarul ridicat al creditelor neperformante vor continua sa limiteze oferta de creditare in viitorul apropiat. In plus, nivelul investitiilor directe ramane modest, reprezentand in prezent doar 20% din investitiile totale.

Perspectiva pentru Zona Euro

Presiunea pe finantele Zonei Euro are cateva consecinte pe cat de neplacute, pe atat de pozitive, care trebuie recunoscute. Desi criza datoriilor suverane si recesiunea prelungita au limitat sever cresterea in Zona Euro, acestea au fost catalizatorii reformelor structurale care altfel nu ar fi fost implementate. Acest lucru nu incalzeste neaparat cetatenii europeni aflati deja la jumatatea unui deceniu pierdut, insa Zona Euro nu va putea concura eficient pe piata globala fara completarea consolidarii fiscale cu mult-asteptatele reforme structurale.