Indicii bursieri interni s-au depreciat pe parcursul sedintei de tranzactionare de miercuri, in ton cu evolutia principalelor piete europene. Rulajul a fost redus, sub 2,4 milioane EUR, expresie a incertitudinilor din sfera economiilor dezvoltate, cu impact nefavorabil pentru fluxurile de capital orientate catre economiile emergente si in dezvoltare. Indicele BET a scazut cu 0,09%, pana la 5 377,88 p., in timp ce indicele BET-C a pierdut 0,13%, pana la 2 897,87 p, se arata intr-o analiza remisa HotNews de SSIF Broker.

Indicele BET-FI (mai corelat la pietele internationale) a consemnat un declin de 0,43%, pana la 25 137,69 p.. Titlurile FP au scazut cu 0,08%, pana la 0,6475 RON, in timp ce actiunile BRD au pierdut 1,15%, pana la 7,72 RON. Deprecieri au consemnat si cotatiile TGN (0,79%, pana la 188,3 RON). Pe de alta parte, actiunile SNP au crescut cu 0,66%, pana la 0,4298 RON, in timp ce titlurile TLV au urcat cu 0,17%, pana la 1,212 RON. In sfera SIF-urilor am asistat la evolutii mixte: cel mai sever declin a fost consemnat de SIF1 (-2,4%, pana la 1,21 RON), dupa decizia de finantare a grupului Romenergo; deprecieri au inregistrat si actiunile SIF5 (0,6%, pana la 1,43 RON); pe de alta parte, SIF2 si SIF4 au inchis in stagnare, la 1,245 RON, respectiv 0,7 RON; titlurile SIF3 au crescut cu 0,18%, pana la 0,559 RON.

  • S.U.A.- FED a semnalat apropierea de final a politicilor monetare expansioniste fara precedent

La a 4-a sedinta de politica monetara din acest an Rezerva Federala a decis mentinerea dobanzii de referinta la nivelul minim istoric (0 - 0,25%) si continuarea programelor monetare expansioniste. In comunicatul de presa entitatea mentioneaza faptul ca economia americana a evoluat la un ritm moderat in perioada recenta, iar riscurile pentru evolutia pe termen scurt s-au atenuat (cel putin, comparativ cu nivelul din iarna). FED mentioneaza faptul ca va continua programele monetare expansioniste pe termen scurt, pana la refacerea sustenabila a conditiilor din piata fortei de munca.

Cu toate acestea, banca centrala avertizeaza cu privire la flexibilitatea in ceea ce priveste viitoarele decizii cu privire la programele monetare neconventionale, acestea fiind dependente de perspectivele pentru evolutia pietei fortei de munca si a inflatiei: "...The Committee will closely monitor incoming information on economic and financial developments in coming months ... The Committee is prepared to increase or reduce the pace of its purchases to maintain appropriate policy accommodation as the outlook for the labor market or inflation changes...".

Cu alte cuvinte, FED a semnalat apropierea de final a politicilor monetare expansioniste fara precedent. Cu toate acestea, iesirea din aceste politici se va realiza gradual (in functie de evolutia perspectivelor pentru piata fortei de munca, inflatie si stabilitate financiara), mai intai prin reducerea volumului de cumparari de active si, ulterior, prin majorarea dobanzilor (in momentul in care somajul se va reduce sub 6,5%).

La Conferinta de Presa organizata dupa sedinta de politica monetara, Guvernatorul FED, B. Bernanke, a mentionat ca FED ar putea reduce volumul cumpararilor de active la finalul anului curent si nu va mai cumpara active din 2014, insa aceste politici sunt dependente de concretizarea scenariului central de previziune macroeconomica pe termen scurt si mediu: crestere moderata, ameliorarea climatului laboral si accelerarea presiunilor inflationiste: "... If the incoming data are broadly consistent with this forecast, the committee currently anticipates that it would be appropriate to moderate the monthly pace of purchases later this year ... moderate economic growth, further labor-market gains and inflation accelerating toward the Fed`s 2 percent goal ..".

Actiunile americane s-au depreciat, dupa ce Guvernatorul FED a semnalat planurile bancii centrale de iesire graduala din expansionismul monetar fara precedent, inca din a doua jumatate a anului curent. Indicele S&P 500 a pierdut 1,4%, pana la 1 628,93 p., in timp ce indicele Dow Jones a scazut cu 1,4%, pana la 15 112,19 p., pe un rulaj cu 6,8% peste media ultimelor 3 luni si o volatilitate in crestere cu 0,2% (indicatorul VIX). Cele mai importante scaderi au fost inregistrate de companiile cu un nivel ridicat al randamentului dividendului, in contextul majorarii dobanzilor la titluri de stat: Verizon (2,9%), AT&T (2,5%).

De asemenea, companiile din sectoarele ciclice (bancar, imobiliar, etc) s-au depreciat, ca urmare a apropierii de final a perioadei banilor ieftini: JPMorgan (1%), Citigroup (1%), Bank of America (0,6%), D.R. Horton (3,9%), Lennar Corp. (3,7%). Titlurile Sprint au pierdut 4,4%, dupa ce Dish Network a anuntat ca nu va propune o noua oferta de preluare. Deprecieri importante au consemnat si companiile din industrie: Alcoa (1,2%), Boeing (1,8%), General Electric (1,4%). Pe de alta parte, cotatiile Adobe Systems au crescut cu 5,6%, ca urmare a evolutiei favorabile a rezultatelor financiare. Titlurile FedEx au urcat cu 1,1%, dupa comunicarea previziunilor de rezultate pentru anul fiscal 2014. Aprecieri au consemnat si actiunile Nvidia (3,1%), pe fondul planurilor de vanzare de licente tehnologice.

  • EUROPA- evolutii care confirma apropierea de punctul de inflexiune a economiei Zonei Euro

In sfera sectorului de constructii (intensiv in capital si forta de munca) am asistat la semnale de stabilizare a tendintei descendente, evolutii care confirma apropierea de punctul de inflexiune a economiei Zonei Euro. Sectorul de constructii a crescut cu 2% mom in aprilie, evolutie determinata, in principal, de dinamica din Germania (avans de 6,7% mom, pe fondul ameliorarii climatului meteo). De asemenea, in Italia sectorul de constructii a crescut cu 5,5% mom, dupa 3 luni de declin, in timp ce in Franta (a doua economie ca dimensiune din regiune) s-a consemnat un avans de 0,2%. Cu toate acestea, climatul se mentine dificil in acest sector (contractie de 6,6% an/an). Cele mai severe ritmuri anuale de declin au fost inregistrate in tarile Europei de Sud, expresie a persistentei divergentei acesteia de grupul core: Spania (-15,3% an/an), Italia (-10,2% an/an), Portugalia (-24,4% an/an).

Titlurile europene s-au depreciat, in asteptarea deciziilor de politica monetara din Statele Unite, dar si pe fondul informatiilor din sfera companiilor. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,2%, pana la 292,36 p., in timp ce indicele EuroStoxx 50 a pierdut 0,6%, pana la 2 683,98 p.. Indicii DAX 30, FTSE 100 si CAC 40 au consemnat ritmuri de declin de 0,4%, 0,4%, respectiv 0,6%. Companiile din sectoarele ciclice s-au depreciat, pe fondul semnalelor de apropiere de final a perioadei banilor ieftini, cele mai severe ritmuri de declin fiind consemnate in sectorul bancar: Deutsche Bank (1,5%), Commerzbank (1,5%). Bancile din Suedia cu inregistrat scaderi mai ample, pe fondul deciziei statului de a reduce participatia la una din banci: Nordea (4,7%), SEB (3,5%), Swedbank (1,8%). Unele companii din sectorul de constructii au scazut, ca urmare a intrarii in faliment a Alpine Holding: FCC (5,2%), Heidelberg Cement (2,2%).

De asemenea, companiile din sectorul auto au continuat sa se deprecieze: VW (1,6%), BMW (1,5%). Cotatiile BT Group au pierdut 1,8%, dupa ce Guvernul britanic l-a nominalizat pe CEO pentru sefia Ministerului Comertului. Scaderi au prezentat si titlurile Konecranes (6,7%), pe fondul reducerii previziunilor de rezultate pe anul curent. Pe de alta parte, actiunile Nokia au crescut cu 3,4%, ca urmare a speculatiilor cu privire la posibila preluare de catre compania Huawei Technologies. Cotatiile Alcatel-Lucent s-au apreciat cu 6,2%, pe fondul anuntului unor noi planuri de restructurare (vanzari de active pentru reducerea gradului de indatorare).

  • ASIA - evolutii predominant nefavorabile ale indicatorilor macroeconomici

In Asia/Pacific am asistat la evolutii predominant nefavorabile ale indicatorilor macroeconomici comunicati recent, expresie a persistentei unui climat economic dificil.

In China scenariul de inflexiune a economiei in acest an este infirmat de datele cu privire la evolutia industriei prelucratoare. Conform indicatorului PMI calculat de HSBC ritmul de contractie a industriei prelucratoare s-a intensificat in iunie (scadere la 48,3 p. (nivelul minim din septembrie), de la 49,2 p. in mai). Aceasta evolutie a fost determinata de mentinerea unui climat anemic in economia mondiala, dar si de semnalele cu privire la o posibila criza financiara (dobanzile au crescut in perioada recenta spre nivelul maxim din primavara anului 2006).

In Noua Zeelanda economia a decelerat in trimestrul I, PIB-ul consemnand un avans de 0,3% qoq, in atenuare comparativ cu nivelul de 1,5% qoq din T4 2012 si, totodata, sub estimarile pietei (0,5% qoq). Comparativ cu T1 2012 economia a crescut cu 2,4%, in decelerare de la 3,2% an/an si sub asteptarile analistilor (2,5% an/an).

Cotatiile asiatice se depreciau, pe fondul semnalelor emise de FED, dar si a evolutiei nefavorabile a indicatorilor macro-financiari din China (declinul industriei prelucratoare, majorarea costurilor de finantare). Indicele regional MSCI Asia Pacific scadea cu 3,6%, pana la 128,29 p..

Indicele Shanghai Compozit se deprecia cu 2,1%, in timp ce indicii niponi Topix si Nikkei 225 scadeau cu 1,3%, respectiv 1,7%. Indicii NZX 50, Kospi si ASX 200 consemnau ritmuri de declin de 1,1%, 2%, respectiv 2,1%. Cele mai importante ritmuri de declin erau inregistrate de companiile din sectoarele bancar si imobiliar din China, pe fondul intensificarii semnalelor de criza de lichiditati: ICBC (3,2%), China Construction Bank (3,9%), China Overseas Land (3,6%). De asemenea, companiile cu expunere pe economia americana scadeau, ca urmare a apropierii de final a perioadei banilor ieftini: Canon (1,1%), James Hardie (2,8%), Samsung Electronics (2,9%). Nu in ultimul rand, declinul cotatiilor internationale la bunuri determina deprecierea companiilor producatoare de materii prime: BHP Billiton (2,6%), Inpex (3,7%), Zijin Mining (5,3%).