Ministerul de Finante a respins ofertele bancilor la licitatia de titluri de stat pe 7 ani, in volum de 300 mil. RON. Aceasta decizie a fost determinata de nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci, in contextul intensificarii factorilor de risc macro-financiar pe mapamond, se arata in Raportul zilnic al SSIF Broker remis HotNews.ro.

Dupa ce au atins niveluri minime record la jumatatea lunii mai, costurile de finantare a statului roman au crescut, pe fondul factorilor externi (apropierea de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, semnalele macro-financiare nefavorabile din China), dar si a factorilor interni (luna aceasta expira termenul pentru implementarea angajamentelor convenite cu FMI in cadrul acordului de tip preventiv). Vezi in atasament analiza integrala

De fapt, perceptia de risc a capitalului strain pentru expunerea pe titluri de stat emise de Romania s-a deteriorat rapid (evolutie reflectata si de deprecierea RON). Prin urmare, am asistat la o crestere a curbei randamentelor pe toate scadentele (in medie cu aproximativ 0,8 p.p.), aceasta mentinandu-se aproape flat, expresie a persistentei asteptarilor investitorilor de crestere lenta (sub 2% an/an) si inflatie ridicata (peste 3% an/an) in trimestrele urmatoare. In acest context, ma astept la prudenta BNR in ceea ce priveste reluarea procesului de normalizare a politicii monetare (dupa cum a semnalat la sedinta din mai) (amanarea primului pas de reducere a dobanzii de politica monetara).

Indicii bursieri interni s-au depreciat joi, evolutie in ton cu pietele internationale, in contextul apropierii de final a expansionismului monetar din Statele Unite, dar si a semnalelor de criza din China. Indicele BET a scazut cu 0,93%, pana la 5 327,66 p., in timp ce indicele BET-C a pierdut 0,99%, pana la 2 869,32 p.. Indicele BET-FI (mai corelat cu pietele externe) s-a depreciat cu 1,62%, pana la 24 730,96 p.. Lichiditatea a fost redusa, sub 3,5 mil. RON, contributia tranzactiilor de tip DEAL cu titlurile BRD fiind de aproximativ 10%. Actiunile FP au scazut cu 1,93%, pana la 0,635 RON, in timp ce titlurile SNP au pierdut 0,77%, pana la 0,4265 RON (evolutie determinata de declinul cotatiilor internationale la titei).

Companiile din sectorul bancar au scazut, pe fondul apropierii de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, dar si a crizei de lichiditate din China: BRD (-0,26%, la 7,7 RON), TLV (-0,17%, la 1,21 RON), BCC (-0,78%, la 0,0506 RON), EBS (-2,96%, la 104,8 RON). Deprecieri importante au consemnat si companiile din sectorul utilitati, pe fondul majorarii dobanzilor la titluri de stat: TEL (-1,29%, la 13 RON), TGN (-2,31%, la 183,95 RON). In sfera SIF-urilor am asistat la scaderi generalizate, cea mai severa la SIF1 (-2,48%, la 1,18 RON).