Leul se tranzactiona vineri in ultima sedinta a saptamanii la un curs de 4,52/eur (in jurul orei 11,20), incheind o saptamana in care s-a depreciat constant in fata principalelor valute. Dealtfel, cotatia Bancii de emisiune a fost de 4,52 lei/eur pentru ultima zi de tranzactionare a saptamanii. "Chiar daca leul ar mai putea pierde teren in urmatoarele sedinte, credem ca potentialul de depreciere este redus, intrucat climatul extern este mai putin turbulent in aceasta dimineata, cu bursele europene in teritoriu pozitiv", scriu intr-o nota economistii ING.

Mai jos, evolutia leului in fata euro in perioada 21.06.2012-21.06.2013. Click pe grafic pentru marire

Dupa un proces indelungat si marcat de intreruperi, licitatia de privatizare a CFR Marfa s-a incheiat cu succes ieri, fiind numita castigatoare singura companie ramasa in cursa. Aceasta trebuie sa plateasca cele 200 de milioane euro pentru 51% din CFR Marfa in urmatoarele doua luni, in vreme ce procesul de vanzare este inca nesigur si din cauza unui potential conflict concurential. Totusi, guvernul nu a depasit calendarul stabilit pentru acest proces de privatizare, fapt ce creste in mare masura sansele unei evaluari finale pozitive a actualului acord Stand-By, si ar putea sa reduca din turbulenta recenta de pe piata locala.

Ultima zi a acestei perioade de mentinere a rezervelor tine ratele ON la nivelul de 2,25%, in vreme ce scadenta TN la 4,40% puncteaza catre rate mai scazute la inceputul urmatoarei perioade in comparatie cu cele de deschidere a celei curente.

  • Vom avea in continuare conditii favorabile de lichiditate, fapt ce reprezinta un potential suport important pentru titlurile de stat in lei

In vreme ce ratele la 1M au crescut cu circa 30pb ieri, aceasta crestere este privita probabil drept temporara, intrucat nu s-au inregistrat schimbari notabile in rate pentru scadente mai indepartate. Pe frontul instrumentelor de datorie publica, pietele au fost mai volatile ieri, cu randamentele pentru titluri de stat in lei urcand initial cu circa 30pb.

Asa cum ne asteptam, acest lucru a condus la esecul licitatiei de obligatiuni la sapte ani, in pofida cererii mai mult decat duble decat suma planificata de 300 milioane lei. Refuzul ministerului finantelor de a accepta cererea a fost primit favorbail de catre piete, randamentele scazand pe piata secundara cu circa 10-15pb pe intreaga curba de scadente, in vreme ce randamentul pentru obligatiunea la sapte ani a fost tranzactionat sub media de 5,67% la care intreaga cerere ar fi putut fi satisfacuta la licitatia de ieri.

Chiar daca nu excludem inca o respingere a ofertelor si la licitatia de marti pentru titluri la zece ani, acesta nu este scenariul nostru de baza momentan, intrucat credem ca evenimentele de ieri au adaugat mai multa claritate pietelor.