"Principala ingrijorare care a determinat declansarea investigatiei pe piata distributiei de filme a constat in faptul ca o parte din distribuitorii de film refuza colaborarea cu anumite cinematografe (prin faptul ca nu distribuie acestora copii ale filmelor in primul interval de rulare de la lansare)", se arata intr-un Raport al Consiliului Concurentei publicat in aceste zile. Inspectorii C.C. au fost sesizati de catre Asociatia Exploatantilor de Sali de Cinematograf si S.C. Quality Cinema Bucuresti S.R.L. (vezi Raportul integral in atasament)

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibile intelegeri anticoncurentiale pe piata distributiei de film catre cinematografe si pe piata exploatarii de film in cinematografe. Investigatia vizeaza mai multe fapte ce pot constitui abateri de la reglementarile din domeniul concurentei. Astfel, este analizata o posibila intelegere anticoncurentiala intre companiile active pe piata distributiei de film catre cinematografele din Romania, avand ca obiect impartirea pietei.

De asemenea, pe aceeasi piata, este suspectata o posibila intelegere anticoncurentiala intre intreprinderile Intercomfilm Distribution SRL, Ro Image 2000 SRL, Odeon Cineplex SRL, Mediapro Distribution SRL si Forum Film Romania SRL, avand ca obiect fixarea preturilor aplicate cinematografelor.

Totodata, investigatia vizeaza o posibila intelegere anticoncurentiala intre Intercomfilm Distribution SRL si Hollywood Multiplex Operations SRL, avand ca obiect fixarea pretului pe piata exploatarii de film in cinematografe.

In cadrul acestei investigatii, inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat inspectii inopinate la unele companii implicate in investigatie, documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta.

Companiile la care s-au efectuat inspectii sunt: Intercomfilm Distribution SRL, Ro Image 2000 SRL, Mediapro Distribution SRL, Odeon Cineplex SRL, Forum Film Romania SRL, New Films International Romania SRL, Metropolis Film SRL, Transilvania Film SRL, Hi Film Productions SRL, Parada Film SRL si Hollywood Multiplex Operations SRL.

Mentionam ca unele companii sunt suspectate de mai multe practici anticoncurentiale acoperite de investigatia declansata de Consiliul Concurentei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Aceasta investigatie a fost declansata in urma anchetei sectoriale desfasurata pe piata distributiei de filme catre cinematografe. Pentru a obtine date si informatii privind functionarea pietei, in cadrul investigatiei sectoriale au fost transmise chestionare principalilor distribuitori de film si exploatanti de cinematograf.

Principalele concluzii rezultate in urma studiului sunt urmatoarele:

  • Piata distributiei de film catre cinematografe este o piata puternic concentrata: cinci maridistribuitori detin 98,5% din incasarile inregistrate in anii 2010 si 2011.
  • Pe piata romaneasca nu activeaza filiale/divizii ale producatorilor americani, filmeleacestora fiind distribuite pe teritoriul Romaniei, in special, prin intermediul unor companii din Europa (Anglia si Olanda).
  • Distribuitorul local de film stabileste toate elementele legate de lansarea si promovarea unui film pe teritoriul national de comun acord cu licentiatorul. In plus, pe toata perioada de licentiere, acesta are posibilitatea de a verifica distribuitorul prin rapoarte periodice obligatorii. Astfel de conditii contractuale sunt intalnite la nivel international, fiind ceva obisnuit in industria filmului.
  • Selectia operatorilor de cinema care urmeaza sa primeasca un anume titlu de film spre difuzare in cinematografele lor se face in functie de indeplinirea anumitor criterii legate de dotare tehnica, localizare, istoric al colaborarii. Un rol determinant il are, insa, analiza de rentabilitate.
  • In urma analizei efectuate in cadrul investigatiei nu au rezultat ingrijorari privind excese  ale companiilor integrate pe verticala in relatia cu partenerii lor comerciali. Exista trei mari distribuitori (aflati in top cinci) care sunt integrati pe verticala (desfasoara activitati de productie si/sau distributie si de exploatare cinematografe).