Inflatia a urmat un inegal trend descendent, volatilitatea fiind in mare parte generata de componentele non core. Speram la reintrarea in intervalul-tinta in ultima jumatate a anului 2013. Cresterea economica va accelera ca urmare a industriei, in special a celei orientate spre export (auto). Datoria publica ramane cu mult sub criteriul Maastricht. Intermedierea financiara s-a intors la nivelul din 2008, inregistrand rate real negative de crestere anuala a stocului de credite catre companii si populatie. Avem de asemenea o scadere semnificativa a creditelor de consum denominate in moneda straina iar varful ratei creditelor neperformante este pe cale sa fie atins. Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat. Profitabilitatea bancilor s-a imbunatatit semnificativ in ultimele luni", a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o intalnire cu bancherii din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Vezi prezentarea lui Isarescu in fisierul atasat.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Guvernatorul se intalneste periodic cu reprezentantii comunitatii bancare pentru a discuta problemele din sistem. Cu membrii ARB intalnirile au loc cel putin trimestrial.

Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, dupa ce a inchis anul trecut cu o pierdere neta record, de peste 2 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Provizioanele constituite de banci pe IFRS in aceasta perioada au cumulat 1,76 miliarde lei, iar soldul a urcat la 31,61 miliarde lei.

In acelasi timp, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde lei, la aproape 41 miliarde lei. In primul trimestru de anul trecu, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.

Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 18,23% la finele lui 2012 si la 19,08% in martie 2013.

Ponderea creditelor clasificate indoielnic si pierdere a coborat usor in primele trei luni, de la 30% la 29,15%, dar se mentine cu 4 puncte procentuale peste nivelul din martie 2012.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca o buna parte din cresterea ponderii creditelor neperformante este cauzata "de luni bune" de scaderea bazei de raportare, adica a soldului creditelor.

Totalul creditelor cu restante insumeaza peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi acordate populatiei.

Activul bilantier net pe sistem a scazut in primele trei luni cu 9 miliarde lei, la 356,2 miliarde lei, in principal prin diminuarea cu 4 miliarde lei a portofoliilor de titluri.

Sursele atrase de la populatie au crescut de la inceputul anului cu 3,6 miliarde lei, la 125,8 miliarde lei.

Pe piata bancara din Romania sunt prezente 31 de banci persoane juridice romane si 9 sucursale ale unor institutii de credit.