Liderii Uniunii Europene au aprobat, joi noaptea, bugetul UE pentru anii 2014-2020, care va permite finantarea, inclusiv a masurilor pentru angajarea tinerilor.

"A existat un acord al Consiliului European", a declarat presedintele Herman Van Rompuy, in timpul unei conferinte de presa dupa prima zi a summitului european de la Bruxelles, scrie presa internationala.

"Aprobarea de catre statele membre este fara echivoc", a adaugat el. Dar, a subliniat ca aprobarea finala trebuie acordata de catre Parlamentul European.

Presedintii celor trei institutii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul, care reprezinta statele membre, si Parlamentul European) anuntasera joi dimineata ca au ajuns la un acord politic privind bugetul de 960 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 .

Acest acord politic ar trebui sa fie aprobat in unanimitate de catre statele membre ceea ce s-a si intampat, si adune o majoritate calificata de 754 de membri ai Parlamentului European.

Banii pentru tinerii someri vor fi deblocati mai rapid

Liderii europeni s-au inteles sa accelereze deblocarea a sase miliarde de euro pentru lupta impotriva somajului in randul tinerilor. Fondurile pentru acest plan vor fi suplimentate pana la 8 miliarde de euro in total.

Comisia Europeana propusese ca cele 6 miliarde de euro din bugetul UE pentru 2014-2020 sa fie deblocati inurmatorii doi ani in loc de sapte.

Aceasta initiativa pentru tineri priveste regiunile cu cei mai multi tineri someri din 13 tari. Cei 27 au aprobat propunerea Comisiei.