In anul 2011, veniturile de protectie sociala au insumat 88,05 miliarde lei, in crestere cu 4,0% fata de anul precedent. Ponderea acestora in Produsul Intern Brut (PIB - date semidefinitive) a fost de 15,8%, aflandu-se in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de anul anterior, a comunicat vineri Institutul National de Statistica. Cheltuielile privind protectia sociala (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protectie sociala) s-au ridicat la 90,75 miliarde lei, cunoscand o scadere de 1,4% fata de anul precedent.

Ponderea in PIB a acestei categorii de cheltuieli a fost de 16,3%, in scadere cu 1,3 puncte procentuale fata de anul 2010.

Cheltuielile cu prestatiile sociale (exclusiv costurile administrative si alte cheltuieli), in anul 2011, au reprezentat 16,1% din PIB, in scadere cu 1,2 puncte procentuale fata de anul 2010.

Ca si in anii anteriori (2000-2010), protectia sociala a fost orientata cu precadere catre acoperirea riscurilor de batranete si a celor de boala sau ingrijirea sanatatii care au implicat 48,6% si, respectiv, 25,1% din totalul cheltuielilor cu prestatiile sociale.

Sursa datelor o reprezinta cercetarea Statistica protectiei sociale conform ESSPROS (European System of Integrated Social Protection Statistics), derulata in baza Regulamentului Consiliului si Parlamentului European nr.458/2007 privind sistemul european al statisticilor integrate de protectie sociala

Prestatia sociala reprezinta transferul in numerar sau in natura catre gospodarii sau indivizi, avand ca scop protejarea acestora de unul sau mai multe riscuri (nevoi) fara sa existe un aranjament simultan de reciprocitate.

Conform metodologiei ESSPROS sunt opt functii de protectie sociala, respectiv: 1) boala/ingrijirea sanatatii; 2) invaliditate;3) limita de varsta (batranete);4) urmas; 5) familie/copii;6) somaj;7) locuinta; 8)excluziune sociala (prestatii neclasificate anterior).

Veniturile de protectie sociala reprezinta resursele din care se acorda prestatiile sociale.

Cheltuielile de protectie sociala cuprind: cheltuielile cu prestatiile sociale si costurile administrative (inclusiv alte tipuri de cheltuieli cum ar fi dobanzi bancare in conexiune cu fondurile sociale).

Cheltuielile cu prestatiile sociale reprezinta valoarea resurselor de protectie sociala alocate beneficiarilor in numerar sau in natura (bunuri si/sau servicii).

Costurile administrative reprezinta cheltuielile pe care le implica organizarea si administrarea schemelor de protectie sociala (actul/actele normative in baza caruia/carora se acorda o prestatie sociala).