Dificultatile in plata ratelor la imprumuturi, disciplina financiara relativ laxă de plată a datoriilor faţă de partenerii din economie si profitabilitatea sistemului bancar sunt principalele trei riscuri la adresa stabilitatii financiare a Romaniei , se arata intr-un raport publicat vineri de Banca Centrala. "Constrangerile asupra capacitatii de onorare a serviciului datoriei la banci si disciplina relativ laxa de plata a datoriilor fata de partenerii din economie raman principalele vulnerabilitati generate de companii la adresa stabilitatii financiare.O preocupare continua sa suscite evolutia modesta a procesului de finantare a IMM, explicata, intr-o buna masura, de capacitatea in scadere a acestora de a-si rambursa creditele. Numarul IMM care au contractat credite s-a redus in anul 2012, fapt care a determinat mentinerea la un nivel scazut a ponderii IMM cu finantare de la banci si IFN, autohtone sau straine (circa 11 la suta din numarul IMM active)", se arata in Raport (vezi documentul integral in atasament).

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Ce mai spune Raportul:

  • Finantarea IMM, atat pe canalul intern, cat si extern, a avansat intr-un ritm relativ modest in anul 2012 (cu 1,7 la suta, dinamica ajustata pentru variatia cursului de schimb). In ceea ce priveste companiile de mari dimensiuni, finantarea s-a restrans cu 3,3 la suta (dinamica ajustata pentru variatia cursului de schimb).
  • Gradul ridicat de indatorare, indeosebi in valuta, continua sa reprezinte principala vulnerabilitate a sectorului populatiei, in conditiile in care capacitatea de onorare a serviciului datoriei a continuat sa se reduca, desi intr-un ritm mai lent. La nivelul bilantului, pozitia valutara scurta a acestui sector in raport cu cel bancar induce vulnerabilitate. Acest dezechilibru intre activele si pasivele in valuta ale populatiei este inca persistent, dar s-a plasat pe o panta descrescatoare pe parcursul anului 2012.
  • Cel de-al doilea risc potential pentru stabilitatea financiara din Romania se refera la posibilitatea accentuarii procesului de dezintermediere financiara (deleveraging), pe fondul reducerii finantarii externe a institutiilor bancare autohtone cu capital majoritar strain, institutii ce detin aproape 90 la suta din activele sectorului bancar romanesc.
  • Pana in prezent, dezintermedierea financiara in Romania s-a desfasurat in mod ordonat si a inregistrat o intensitate redusa spre moderata, in conditiile in care: (i) expunerile pe Romania ale bancilor europene participante in cadrul Initiativei Europene de Coordonare Bancara Vienna 1.0 s-au redus cu 8,2 la suta la 31 decembrie 2012 comparativ cu 31 martie 2009; (ii) expunerile bancilor-mama pe filialele din Romania au evoluat ordonat (scazand insa cu 14 la suta in anul 2012); (iii) dependenta bancilor de finantarea wholesale s-a redus (raportul dintre creditele si depozitele aferente sectorului privat s-a diminuat de la 119,1 la suta la 31 decembrie 2011 la 114,5 la suta la 31 decembrie 2012); (iv) ponderea pasivelor externe in totalul bilantier a avut o tendinta descendenta (de la 26,5 la suta la 23,2 la suta in aceeasi perioada); (v) ponderea in PIB a creditului acordat sectorului privat s-a diminuat la 38,4 la suta in anul 2012 (de la 40,1 la suta in anul 2011), iar (vi) vanzarile nete de active bancare s-au plasat pe o panta descrescatoare si au fost efectuate in special in scopul imbunatatirii calitatii portofoliului de credite.
  • La finele anului 2012, efectul de parghie, definit ca raport intre fondurile proprii de nivel 1 si valoarea medie a activelor bilantiere, era de 8 la suta, valoare comparabila cu cea aferenta anului 2011 (8,1 la suta). Diferentele existente sub aspectul politicii de creditare intre filialele din Romania ale unor banci din tari membre ale zonei euro si bancile cu capital autohton nu sunt explicate de reducerea finantarii externe (institutiile de credit au o lichiditate ridicata), fiind mai degraba o materializare a reorientarii grupurilor bancare straine catre sectoare considerate cheie in strategia de dezvoltare. Performanta relativa a portofoliilor filialelor din Romania in raport cu efortul financiar (exprimat de cerinta de capital impusa la nivelul bancii-mama in functie de nivelul activelor ponderate la risc detinute definantarea activitatii acestora. Dezintermedierea la nivelul filialelor romanesti este astfel rezultatul unui proces de ajustare a activului bilantier la nivel consolidat in raport cu volumul capitalului propriu, respectiv de diminuare a riscului financiar la nivel consolidat, si nu o consecinta principala a constrangerilor de finantare.
  • Cel de-al treilea risc potential la adresa stabilitatii financiare in anul 2012 se refera la profitabilitatea sectorului bancar, rezultatele financiare la nivel de sistem plasandu-se, pentru al treilea an consecutiv, in teritoriu negativ.